Komt jouw investering in aanmerking voor Energie Investeringsaftrek (EIA)?

De Energie Investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en technieken. Er kan EIA worden aangevraagd op uiteenlopende investeringen in bedrijfsgebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie, energiebalancering, energietransitie en advies hierover. Aan de hand van jouw investeringsplannen kunnen wij het subsidietraject optimaliseren en volledig uit handen nemen.

Wat is de Energie Investeringsaftrek (EIA)?

De Energie Investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en technieken. Vindsubsidies kan ervoor zorgen dat jouw investering beschikt wordt onder 1 van de 140 categorieën in de EIA. Dan kan je 45,5% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst of het belastbaar inkomen. Het fiscale voordeel voor deze ondernemingen is circa 11,7% van de investering. Voor een eenmanszaak of V.O.F. kan dit oplopen tot 22,5%. In de praktijk zien we dat onze klanten voordeel behalen van enkele duizenden euro’s tot enkele tonnen via het benutten van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Het budget voor de EIA 2023 is € 249 miljoen.

Er zijn ook andere vormen van Investeringsaftrek, zoals de Milieu Investeringsaftrek (MIA) voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of milieubesparende technieken (grondstof, water, emissie, recycling, hergebruik). Tevens zijn er regelingen met een directe bijdrage, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en de Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI).

header

Welke investeringen komen in aanmerking voor de EIA subsidie?

Er kan EIA subsidie worden aangevraagd op uiteenlopende investeringen in bedrijfsgebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie, energiebalancering, energietransitie en advies hierover. Hier vallen uiteenlopende bedrijfsmiddelen onder die vermeld staan op de jaarlijkse Energielijst. Voor veel bedrijfsmiddelen zijn er specifieke eisen gesteld waaraan deze moeten voldoen. Voorbeelden hiervan zijn:

• Warmtepompen, koeling en airco’s
• Warmteterugwinning en ventilatie
• Isolatie voor bestaande bedrijfsgebouwen
• Accu voor opslag duurzaam opgewerkte elektriciteit
• Koel- en vriesinstallaties en restwarmtebenutting
• HR-elektromotor en andere besparingen in processen

Ook investeringen in bedrijfsmiddelen en technieken die niet specifiek op de Energielijst benoemd worden, kunnen onder de EIA subsidie vallen via de generieke categorieën. Parallel aan de Energielijst voor de EIA 2023 is er ook een Milieulijst voor de MIA subsidie. De Energie- en Milieulijsten bevatten voor 2023 samen 484 mogelijkheden waar wij je graag mee helpen!

 

Wil je EIA aanvragen voor bedrijfsmiddelen die niet voorkomen op de Energielijst?

Ook energiebesparende bedrijfsmiddelen en technieken die niet specifiek op de Energielijst genoemd worden kunnen voor Energie Investeringsaftrek (EIA) in aanmerking komen. Dit kunnen worden opgevoerd in de generieke categorieën die beschikbaar zijn voor onder andere bedrijfsgebouwen, (productie)processen en transportmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan generieke EIA aanvragen op een energielabelsprong of een efficiëntere productielijn. Dit vereist veel kennis om de energiebesparing zo te berekenen dat deze in verhouding staat tot de investering. Onze consultants hebben veel ervaring met het uitwerken van deze besparingsberekeningen en helpen hier graag bij.

 

Wanneer kan je EIA aanvragen?

Je kunt op elk moment in het jaar EIA aanvragen wanneer je een energiebesparende investering doet. Houd er wel rekening mee dat EIA aanvragen binnen 3 maanden na de opdrachtverstrekking ingediend moeten worden. Om de zekerheid van een beschikking te vergroten moet je in de offertefase al rekening houden met de eisen. Daarom is het goed om Vindsubsidies jouw investeringsplannen en offertes voorafgaand aan de opdrachtverstrekking te laten screenen. Ook de financieringsvorm (eigen koop, financial lease of operational lease) is relevant voor wie in aanmerking komt voor de EIA aanvragen. Wij denken graag met je mee voor de beste constructie.

Om Energie Investeringsaftrek (EIA) aan te vragen dien je te voldoen aan de volgende EIA voorwaarden. Allereerst dien je om het fiscale voordeel te kunnen verzilveren in Nederland vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting betalen. Het bedrijfsmiddel of de techniek waarin wordt geïnvesteerd moet minimaal € 2.500 kosten en als nieuw verkocht zijn (refurbished/demo kan ook). De overige EIA voorwaarden zijn afhankelijk van de bedrijfsmiddelcategorie.

Hoe gaan wij je helpen met de EIA aanvraag?

Aan de hand van jouw investeringsplannen kunnen wij het subsidietraject volledig uit handen nemen. Een EIA specialist uit team Investeringen zal van iedere investering onderzoeken of deze bijdraagt aan energiebesparing, milieubesparing en/of innovatie. We zoeken naar de beste aansluiting bij 1 of meerdere regelingen zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA). We dienen na jouw akkoord de EIA aanvragen in en zorgen voor de volledige onderbouwing.

Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring met het aanvragen van subsidies en fiscale regelingen zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA). Voor ieder thema hebben wij een team specialisten beschikbaar, die ingeschakeld worden afhankelijk van jouw project.

Wat kosten onze diensten?
Wij werken op basis van No Cure, No Pay en rekenen een succesfee over jouw fiscale voordeel. Wanneer er geen voordeel behaald wordt, betaal je ook niets. Zo weet je dat we altijd meer voordeel opleveren dan dat we kosten, het aanvraagrisico ligt bij ons. Daarnaast is het mogelijk om onze diensten op basis van Uren x Tarief af te nemen. Meer weten? Laat het ons weten via het contactformulier!

Ons team van specialisten staat voor je klaar

Referenties

Bijenkorf Rotterdam
Ondernemers

De Bijenkorf - EIA Generiek

Het gaat om een beschikte investering van € 427.305 en maximaal voordeel voor de klant van € 58.220.

Ekro Vandrie Group
Ondernemers

Ekro, VanDrieGroep - EIA

Volledige screening Energie Investeringsaftrek (EIA) resulteert in succesvolle subsidieaanvragen

Europastry Donuts
Ondernemers

Europastry - MIA

Voor fabriek en investeringen werd een miljoeneninvestering binnen de MIA ondergebracht.

Guts Installatietechniek Bijenkorf
Ondernemers

GUTS Installatietechniek - EIA voor projecten klanten

Vindsubsidies ondersteunt GUTS Installatietechniek bij projecten voor onder de meer De Bijenkorf.

Anderen bekeken ook:

Mia Milieu Subsidie
Ondernemers

MIA

Subsidie voor milieuvriendelijke investeringen voor jouw bedrijf.

SDE Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie
Ondernemers

SDE+

Voor het produceren van hernieuwbare energie middels zon, wind, geothermie, water en biomassa.