Mia Milieuvriendelijke Bedrijfsmiddelen

Wanneer kom je voor MIA en/of VAMIL in aanmerking?

De regelingen zijn bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

Om MIA\VAMIL aan te vragen gelden de volgende voorwaarden:

 • Het bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst 2022.
 • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.
 • De investering moet minimaal € 2.500 bedragen.
 • Je kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen Energie-investeringsaftrek (EIA) én Milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen. De combinatie met VAMIL mag wél
Mia Milieuvriendelijke Investeringen

Waarvoor kun je MIA en/of VAMIL subsidie aanvragen?

Je kunt de fiscale aanvragen voor een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan de daarin gestelde eisen. Op deze Milieulijst staan ongeveer , ingedeeld in verschillende thema’s. Per thema bestaan ook diverse generieke categorieën waar bedrijfsmiddelen onder kunnen passen die niet op de rest van de Milieulijst staan. Onze MIA-adviseurs lopen graag jouw investeringslijst na om te kijken welke investeringen passen onder de actuele Milieulijst van de RVO.

In 2022 kunnen ondernemers investeringsaftrek aanvragen voor bedrijfsmiddelen die betrekking hebben op de volgende :

 • Grondstoffen- en watergebruik;
 • Voedselvoorziening en landbouwproductie;
 • Mobiliteit;
 • Klimaat en lucht;
 • Ruimtegebruik;
 • Gebouwde omgeving.

MIA Generiek: subsidie voor berekend milieu-voordeel

Naast omschreven milieuvriendelijke technieken op de Milieulijst, komen generieke bedrijfsmiddelen in aanmerking. Voor het investeren in generieke bedrijfsmiddelen geldt een richtlijn voor de te leveren prestatie, dat wil zeggen welk milieuvoordeel wordt behaald na het investeren in bedrijfsmiddelen ten aanzien van de oude situatie (voor de investering). Hierdoor heb je meer keuzevrijheid in het investeringsgedrag. Wij hebben ervaring met deze generieke aanvragen en berekeningen en praten je graag bij over de mogelijkheden voor investeringen.

Eigen producten op de Milieulijst laten plaatsen

Het is binnen de MIA en VAMIL mogelijk om een eigen ontwikkelde milieuvriendelijke technologie voor aanschafsubsidie in aanmerking te laten komen. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je bij de RVO een voorstel indienen voor aanpassing of aanvulling van bestaande omschrijvingen op de Milieulijst. Dit is geen eenvoudige klus, waarbij veel moet worden aangetoond. Bij goedkeuring van het voorstel, verschijnt de aanpassing of nieuwe code op de eerstvolgende Milieulijst. Vindsubsidies heeft het afgelopen jaar voor verschillende klanten gerealiseerd dat hun nieuwe product op de Milieulijst is geplaatst. Informeer gerust naar deze voordelen en de ervaringen van onze klanten en betrokken adviseurs.

Hoeveel geld stelt de overheid beschikbaar?

Het budget in 2022 voor MIA is € miljoen. Voor VAMIL is dit jaar € 25 miljoen beschikbaar. Wil je gebruik maken van fiscaal voordeel via de MIA en/of VAMIL? Vindsubsidies helpt je graag bij het aanvragen van de MIA\VAMIL bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe kun je de MIA uitkering berekenen?

Wij snappen dat je van te voren je MIA aftrek  en het VAMIL voordeel wilt berekenen. Onze specialisten kunnen jou helpen om het fiscale voordeel van de MIA  en VAMIL te berekenen. Om je een voorbeeld te geven zullen we hieronder een rekenvoorbeeld toevoegen. Op basis hiervan kun jij ook zelf een inschatting maken:

MIA voordeel: € 100.000 (investering milieuvriendelijk bedrijfsmiddel) * 45,0% (MIA-aftrekpost) * 25,8% (geldend vennootschapsbelastingtarief) = € 11.610

VAMIL voordeel: € 100.000 (investering milieuvriendelijk bedrijfsmiddel) * 3,0% rente- en liquiditeitsvoordeel van versnelde afschrijving volgens RVO = € 3.000

Wanneer MIA en VAMIL aanvragen?

Je kunt MIA op elk moment in het jaar aanvragen tot 3 maanden na de opdrachtverstrekking van je duurzame investering. VAMIL aanvragen kan op elk willekeurig moment.

Heb je vragen over MIA subsidie of denk je hulp nodig te hebben bij het indienen van jouw aanvraag? Wij kunnen je daar bij helpen!

Hoe kan Vindsubsidies jou helpen met je MIA\VAMIL aanvraag?

Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring met het aanvragen van de subsidies en fiscale regelingen voor milieuvriendelijke investeringen. Vooral de laatste jaren staan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid hoog op de politieke agenda. Dit resulteert in veel financiële stimuleringsregelingen waarvan bedrijven en decentrale overheden gebruik kunnen maken.

Vindsubsidies heeft specialisten in huis op het gebied van alle (fiscale) regelingen waaronder ook de MIA en VAMIL. Wat kunnen wij voor jou doen?

 • Beoordelen of jouw investering in aanmerking komt voor een subsidie
 • Wanneer een generieke besparing aangetoond moet worden, voeren wij de bijbehorende berekening uit.
 • De subsidieaanvraag indienen bij de RVO
 • Als contactpersoon optreden richting de RVO
 • Ondersteuning bij de administratieve afwikkeling

Je krijgt een vaste consultant die jouw bedrijf en medewerkers bedient

Wat betaal je aan Vindsubsidies wanneer wij kunnen helpen?

Vindsubsidies werkt zowel op basis van uren x tarief als op basis van no cure, no pay. Dit laatste betekent dat je ons pas betaalt wanneer je ook zelf subsidie hebt ontvangen. Hiervoor geldt een fee, neem contact met ons op wanneer je wilt weten hoe hoog deze is. Wij kunnen je wat betreft de MIA en VAMIL helpen wanneer je subsidie aan wilt vragen voor een bedrijf.

Een team met subsidiespecialisten staat voor je klaar

Europastry Donuts

Europastry

Onze fabriek en investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen werd 4 sterren (excellent) BREEAM gebouwd en zo werd een miljoeneninvestering binnen de MIA ondergebracht.

Europastry is wereldmarktleider op het gebied van bevroren deegwaar en heeft in Oldenzaal een hypermoderne en duurzame donutfabriek gebouwd

Anderen bekeken ook:

Eia Fiscaal Voordeel Energie
Ondernemers

EIA

Investeer in energiezuinige technieken of bedrijfsmiddelen en ontvang fiscaal voordeel via de EIA.

Wbso Subsidie Regeling
Ondernemers

WBSO

WBSO vergoedt deels de kosten van S&O-projecten voor ondernemers die zich bezighouden met innovatie.