Wet bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk

Ben je binnen jouw bedrijf bezig met onderzoek en ontwikkeling? Dan wil je vast de research en development (R&D) kosten die je daarvoor maakt omlaag brengen. De Nederlandse overheid beloont innovatieve bedrijven en heeft daarvoor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) in het leven geroepen. Al meer dan 25 jaar maken jaarlijks tienduizenden bedrijven gebruik van deze subsidie. Benieuwd wat de WBSO regeling voor jouw bedrijf kan betekenen? Wij leggen je alles uit wat je moet weten.

Wat is WBSO subsidie?

De afkorting WBSO staat voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk, deze fiscale regeling vergoedt een deel van de kosten die worden gemaakt voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O). De regeling geldt voor uren van medewerkers en kosten of uitgaven die worden gemaakt op een S&O-project waarin men werkt aan een technische nieuwe ontwikkeling. De overheid beloont hiermee ondernemers die zich bezighouden met innovatie en daarmee een financieel risico nemen.

Via de WBSO-subsidie mogen ondernemers die bezig zijn met de ontwikkeling of verbetering van een nieuw of bestaand product, dienst of proces 32% van de loonkosten en materiaalkosten verrekenen met de aangifte loonheffingen. Onder materiaalkosten vallen onder meer: kosten voor prototypes, proefopstellingen, machines of laboratoria. De regeling bestaat al sinds 1994 en elk jaar maken ruim 22.000 ondernemers gebruik van deze subsidie. Vindsubsidies helpt jaarlijks ruim 1000 ondernemers bij de aanvraag van de WBSO-subsidie.

MG 5619 (1)

Wanneer kom je in aanmerking voor de WBSO regeling?

De WBSO regeling is beschikbaar voor alle Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met innoveren, vernieuwen en ontwikkelen. Daarbij behoren dus de volgende categorieën bedrijven: starters, zzp’ers, mkb-bedrijven en multinationals. Als jouw bedrijf voldoet aan de bovenstaande criteria kun je dus een WBSO regeling aanvragen.

Starters worden binnen deze regeling nog extra beloont met een speciale startersaftrek percentage van 40% en voor zelfstandigen geldt een aftrekpost van € 15.551 per kalenderjaar. Ben je starter én zelfstandig? Dan geldt er zelfs een extra aftrekpost van € 7.781. Voorwaarde hiervoor is dat een zelfstandige minimaal 500 uur per jaar aan S&O besteedt.

Waarvoor kun je WBSO subsidie aanvragen?

WBSO subsidie aanvragen kan voor allerlei type innovatieve projecten. In de wettekst van de regeling worden de volgende 3 categorieën genoemd:

  • Ontwikkelingsprojecten - de ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) fysieke producten en fysieke productieprocessen
  • Ontwikkeling van nieuwe of verbeterde programmatuur (WBSO ICT)
  • Technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO)

Hoeveel geld is er beschikbaar voor de WBSO regeling?

Het budget voor de WBSO regeling in 2023 is € 1,446 miljard. Per aanvrager varieert de subsidie van enkele duizenden tot soms tonnen subsidies. Gemiddeld ontvangen bedrijven enkele tienduizenden euro's aan vergoeding voor gemaakte (loon)kosten tijdens innovatieve projecten dankzij de WBSO regeling.

Hoe kan Vindsubsidies jou helpen?

Subsidieadviesbureau Vindsubsidies verbindt al meer dan 25 jaar innovatieve en duurzame bedrijven met subsidies en financieringen. Dus ook met de WBSO subsidie hebben wij jarenlange ervaring. Daarbij nemen wij onze klanten de administratieve werkzaamheden en financiële verantwoording uit handen en zijn wij contactpersoon voor de RVO. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Bekijk dan alle voordelen van een WBSO subsidie aanvraag via Vindsubsidies.

Niet gevonden wat je zocht?

Wij regelen een succesvolle WBSO aanvraag!

Met een groot team van experts op gebied van de WBSO regeling weten wij als geen ander het maximale uit jouw WBSO aanvraag te halen!

Ieder succes heeft zijn eigen verhaal

Ontdek hoe onze klanten hun grenzen hebben verlegd en hoe een WBSO aanvraag daar een belangrijke rol bij heeft gespeeld.