• Zonnepanelen
  Investeringen in een zonnepaneleninstallatie met een vermogen van boven de 15 kWp kunnen in aanmerking komen voor de ISDE. Deze zonnepanelen installatie dient aangesloten te worden op een kleinverbruiksnetaansluiting (doorlaatwaarde van 3*80 A of kleiner). Verder dient het netto eigen verbruik op deze aansluiting in het voorafgaande jaar minimaal 50.000 kWh zijn geweest.  De subsidie bij zonnepanelen bedraagt maximaal € 125 per kW gezamenlijk piekvermogen.

 • Zonneboiler
  Ook voor zonneboilers is ISDE subsidie mogelijk. Voor de zonneboilers is er net als de warmtepompen een apparatenlijst opgesteld op basis van merk en type. De subsidiebedragen verschillen per boiler en zijn opgenomen in deze apparatenlijst.
 • Kleinschalige windturbine
  Windturbines met een minimale rotoroppervlak van 50m2 kunnen in aanmerking komen voor de ISDE subsidie. Deze windturbines dienen aangesloten te worden op een kleinverbruiksnetaansluiting (doorlaatwaarde van 3*80 A of kleiner). De subsidie voor kleinschalige windturbines bedraagt maximaal € 66,- per m2 rotoroppervlak.
 • Aansluiting op een warmtenet
  Een Vereniging van Eigenaars van een appartementencomplex kan subsidie krijgen voor aansluiten van de appartementen op een warmtenet. De subsidie is opgedeeld in categorieën, namelijk:
  • € 2.925 voor een centrale aansluiting met maximaal 100 kW vermogen;
  • € 12.334 voor meer dan 100 kW t/m 400 kW vermogen;
  • € 21.906 voor meer dan 400 kW vermogen;.


Algemene voorwaarden

Om in aanmerking te komen moet de subsidie aangevraagd worden voordat de koopovereenkomst gesloten is. Vervolgens deze binnen 12 maanden geïnstalleerd zijn door een erkend bedrijf. Na installatie maak je een melding van installatie bij RVO. Pas nadat deze melding is goedgekeurd ontvangt u het subsidiebedrag. Daarbij is het niet mogelijk om naast de ISDE een andere subsidie te benutten voor dezelfde investering.

ISDE voor particuliere woningeigenaren

Wanneer u eigenaar bent van een koopwoning en dit ook uw hoofdverblijf is kunt u subsidie krijgen voor het verduurzamen van deze woning. Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen. De te behalen subsidie verschilt per middel waar in geïnvesteerd wordt.

Voor zowel warmtepompen als zonneboilers is een apparatenlijst opgesteld waarin de apparaten die in aanmerking voor de ISDE in te vinden zijn. De subsidie betreft een vast bedrag dat verschilt op basis van merk en type apparaat.

Daarnaast is er subsidie mogelijk voor isolatiemaatregelen zoals HR++ glas, Triple glas, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zolder/vlieringvloer, vloerisolatie, bodemisolatie. Belangrijk is dat er minstens twee maatregelen worden toegepast om in aanmerking te komen voor de ISDE. Dit mag ook een isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp of zonneboiler zijn. Vanaf januari 2023 is het ook mogelijk om voor één isolatiemaatregel subsidie te ontvangen. Echter ontvangt u dan ongeveer tot 15% subsidie terwijl u bij twee maatregelen tot ongeveer 30% subsidie kunt ontvangen.

De subsidie is pas aan te vragen na koopovereenkomst en installatie. Aangeraden is om tijdens de installatie foto’s te (laten) maken. Tevens is het aangeraden dat installateur merk, type, en eventueel meldcode van de maatregel op de factuur vermeld.

Hulp nodig bij jouw ISDE aanvraag?