Verwachte omzettoename IT-bedrijven, extra ruimte voor innovatie?

computer-1245714_960_720.jpg (1)

Verwachte omzettoename IT-bedrijven, extra ruimte voor innovatie?

De IT-sector groeit als kool. Ruim de helft van de bedrijven in de IT-sector verwacht in de komende jaren een omzettoename. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia, in opdracht van ABN Amro. Waar liggen de komende jaren de subsidiekansen voor deze snelgroeiende en innovatieve sector?

De Nederlandse IT-Branche groeit al jaren en is de traditioneel belangrijke sectoren bouw en landbouw genaderd of zelfs voorbij. Er gaat in totaal € 90 miljard om in de sector, die ruim 55.000 bedrijven telt. Het grootste segment bestaat uit softwarebedrijven (54%), gevolgd door system integrators en IT-dienstverleners (27%), tech- en internetbedrijven (8%), hosting- en Cloud providers (6%), hardware-bedrijven (5%) en datacenters (0,5%).

Vorig jaar ging de omzet met meer dan 7% omhoog en ook voor de komende jaren zijn IT-bedrijven positief gestemd.

IT-bedrijven investeren in innovatie

De stijgende omzet gaat hand in hand met het investeren in innovatie. Nederland behoort tot de wereldtop van digitale economieën. Zowel het Nederlandse bedrijfsleven als de samenleving is volledig mobiel ingericht en aangesloten op het mobiele netwerk. Bijna alle Nederlandse bedrijven en overheden werken online en onze internetservers zijn de veiligste ter wereld.

IT is de motor voor innovatieve producten en diensten en daarmee voor economische groei. Dit betekent dat IT voor iedere topsector hoog op de agenda staat en IT-bedrijven nauw betrokken zijn bij innovatie binnen tal van andere branches, waaronder Life Sciences & Health, HTSM, Logistiek, Chemie, Agri & Food en Energie.

Subsidies voor IT-innovatie

Er is een groot aanbod aan regionale, nationale en internationale subsidies waarvan IT-ondernemers gebruik kunnen maken om innovatie en ontwikkeling te financieren, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van nieuwe programmatuur en het tackelen van technische struikelblokken. Zo is er de WBSO voor het vergoeden van loon- en materiaalkosten. Via de WBSO mag je 32% van deze kosten aftrekken van de loonbelasting.

Voor samenwerking met bedrijven uit andere topsectoren is er de regeling Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (MIT). De MIT kent meerdere onderdelen waaronder de MIT Haalbaarheid (opent 9 april, meteen indienen is nodig om kans te maken) en de MIT R&D Samenwerkingsprojecten (opent van 11 juni tot en met 10 september).

IT en subsidie voor internationale samenwerking

Wanneer je als IT-bedrijf op internationaal niveau innoveert of samenwerkt, zijn er Europese subsidieprogramma’s waarvan je gebruik kunt maken. Niet voor alle EU-subsidies hoef je internationaal samen te werken en in Brussel aan te vragen, zoals voor Horizon 2020-onderdelen, het kan soms ook In Nederland. Zoals voor Eurostars, een laagdrempelige Europese mkb-subsidie met voor Nederlandse bedrijven een slagingspercentage van 30%.

Zoek je iemand die jou wegwijs maakt in het aanbod van IT-subsidies?

Vindsubsidies heeft een team met gespecialiseerde IT-consultants die je verder kunnen helpen.

 

Gepubliceerd op 26-03-2019