Evaluatie WBSO: regeling heeft aantoonbaar effect op innovatief bedrijfsleven

bedrijfsleven.jpg (1)

Evaluatie WBSO: regeling heeft aantoonbaar effect op innovatief bedrijfsleven

De subsidie WBSO stimuleert aantoonbaar het aantal innovatieactiviteiten binnen het Nederlandse bedrijfsleven en versterkt het Nederlandse vestigingsklimaat. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op basis van onderzoek door Dialogic.

Dialogic onderzocht de doeltreffendheid van de regeling over de periode 2011-2017 en de inmiddels in de WBSO geïntegreerde Research & Development Aftrek (RDA) in de periode 2012-2015. EKZ-staatssecretaris Mona Keijzer heeft per brief aan de Tweede Kamer laten weten de meeste aanbevelingen uit het evaluatierapport van Dialogic over te nemen. Het aanvraagproces zal niet worden gewijzigd.

Baten WBSO subsidie groter dan de kosten

Volgens de onderzoekers draagt de WBSO bij aan het vestigingsklimaat voor bedrijven die onderzoek en ontwikkeling op internationale schaal organiseren. Zij stellen in het evaluatierapport dat de WBSO bovendien een kostenefficiënte regeling is: de baten zijn groter dan de kosten. In 2017 haalden in totaal 21.265 Nederlandse ondernemers – waarvan 97% mkb'er – met behulp van de WBSO een voordeel van bijna € 1,2 miljard. De cijfers over 2018 worden komende zomer bekend.

Behalve het positieve overkoepelende eindoordeel doet Dialogic in het evaluatierapport ook enkele aanbevelingen, onder andere met betrekking tot het doelgroepbereik en met betrekking tot de administratieve lasten.

Geen experiment met achteraf aanvragen WBSO subsidie

De staatssecretaris meldt verder ook niet te willen gaan experimenteren met het achteraf aanvragen van WBSO, zoals onlangs door het CPB is voorgesteld. Bedrijven moeten volgens haar namelijk vooraf zekerheid hebben over het fiscale voordeel, zodat de kans groter is dat ze het R&D-project ook daadwerkelijk starten. Wel laat Keijzer weten het belangrijk te vinden dat de WBSO-aanvraagprocedure blijft aansluiten bij de steeds snellere en dynamische wijze waarop bedrijven innoveren. Ze zal daarom onderzoeken of ze toekomstige WBSO-aanvragen sneller kan laten afhandelen.

Benieuwd wat Nederlands bekendste ondernemerssubsidie jou kan opleveren?

Gepubliceerd op 15-04-2019