WBSO aanvragen

Je bent van plan WBSO subsidie aan te vragen voor loon- en/of materiaalkosten van een of meerdere R&D-projecten binnen jouw bedrijf. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Voor welk project wil je WBSO subsidie aanvragen?

De eerste stap is te bepalen voor welke projecten je WBSO subsidie wilt aanvragen. Om WBSO aan te kunnen vragen, moet je bezig zijn met een technisch innovatieproject. Hieronder verstaat de subsidieverstrekker de technische ontwikkeling van nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur. De loonkosten voor de ontwikkeluren en de materiaalkosten die kunnen worden toegeschreven aan het project, worden voor een deel vergoed via de regeling.

Wie kan WBSO aanvragen?

De WBSO kan worden aangevraagd door alle ondernemingen die afdrachtsplichtig zijn voor de loonbelasting, maar ook door zelfstandig ondernemers die afdrachtsplichtig zijn voor de inkomstenbelasting en technisch iets nieuws ontwikkelen.

Waar kun je WBSO subsidie aanvragen?

WBSO wordt aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie vraag je altijd voorafgaand aan een project aan. Jouw aanvraag bevat onder meer een projectomschrijving en een inschatting van de uren en kosten die gemaakt gaan worden. Indienen kan digitaal.

Wanneer kun je een subsidieaanvraag voor de WBSO indienen?

Vanaf dit jaar mogen bedrijven vier keer per jaar een aanvraag indienen. Voor zelfstandigen geldt geen maximum. Je moet er rekening mee houden dat je de subsidie voorafgaand aan je S&O-project aanvraagt. Op dit moment is de voorwaarde dat je dit uiterlijk 1 maand voor de start van je activiteiten doet.

Na de beschikking

Wanneer de aanvraag is goedgekeurd en je de subsidie krijgt toegezegd, moet je de uren en kosten bijhouden om uiteindelijk aan de RVO aan te kunnen tonen dat je subsidie terecht hebt ontvangen. De RVO voert periodiek controles uit om te kijken hoe het project verloopt en of de projectadministratie in orde is.

Zelf WBSO aanvragen?

Natuurlijk kun je als ondernemer zelf WBSO aanvragen via het eLoket van de RVO. Je aanvraag moet dan wel aan alle voorwaarden en verwachtingen van de RVO voldoen. Veel ondernemers vinden het echter lastig om in de projectbeschrijving zowel het gewenste technische niveau van het project te benadrukken als ook het project helder en aantrekkelijk te omschrijven. Ook de administratieve formaliteiten, zowel tijdens de aanvraagfase als de uitvoering van administratieve verantwoording, is veel ondernemers een doorn in het oog.

WBSO-aanvraag en administratie uitbesteden

Je kunt er daarom ook voor kiezen een WBSO-specialist het werk uit te laten voeren. Vindsubsidies vraagt al meer dan twintig jaar WBSO aan voor innovatieve bedrijven. Onze consultants hebben meestal genoeg aan één uur om een inschatting te maken van je subsidiekansen en een eerste opzet voor de definitieve aanvraag te schrijven.  Ook ondersteunen wij bij de financiële verantwoording. We stellen daarvoor een online tool beschikbaar waarin je de administratie en voortgang van al je innovatieprojecten eenvoudig en overzichtelijk bijhoudt.

Al een WBSO-aanvraag geschreven, maar is deze afgewezen of voor verbetering vatbaar? Laat dan een review uitvoeren door onze WBSO-adviseurs.

Laat geen WBSO-geld liggen en neem vandaag nog contact op met onze adviseurs!

Meer weten over de WBSO aanvragen?


WBSO aanvragen en hulp nodig?

Wil je WBSO aanvragen voor S&O-projecten binnen jouw bedrijf? Wij vertellen je graag meer over de voorwaarden van de regeling en het aanvraagproces. 


WBSO Consultant

Consultant Job Heitkamp helpt je graag verder

info@vindsubsidies.nl | 088-2020400

Anderen bekeken ook:

naar boven

Vindsubsidies

Brengt vooruitgang een stapje dichterbij