Verbeteren onderwijs over de grens
Het doel van het Programma van de Unie voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport, ook wel Erasmus+ is het ondersteunen van onderwijs, opleiding, jongeren en sport. Het programma richt zich op het verbeteren van onderwijs- en trainingsmogelijkheden over de grens.
Wie kan Erasmus + aanvragen?
Aanvragen kunnen worden ingediend door elke publieke of private organisatie die werkzaam is op het gebied van onderwijs, beroepsopleiding, jeugd en breedtesport. Bepaalde onderdelen staan open voor groepen jongeren die actief zijn in het jeugdwerk, maar niet noodzakelijkerwijs in het kader van een jeugdorganisatie.
Onder Erasmus+ vallen de volgende onderdelen:
- Comenius: voor schoolonderwijs;
- Erasmus: voor alle soorten hoger onderwijs in de programmalanden;
- Erasmus Mundus: voor alle soorten activiteiten inzake hoger onderwijs tussen de programmalanden en partnerlanden;
- Leonardo da Vinci: voor beroepsonderwijs en -opleiding;
- Grundtvig: voor volwassenenonderwijs;
- Jeugd in actie: voor niet-formeel en informeel leren op het gebied van jeugd;
- Sport: voor sportactiviteiten.
Vanuit het programma worden verschillende soorten acties ondersteund:
- op het gebied van onderwijs en opleiding zijn dit: individuele leermobiliteit; samenwerking met het oog op innovatie en uitwisseling van goede praktijken; ondersteuning van beleidshervormingen; en de specifieke Jean Monnet-activiteiten;
- op het gebied van jeugd: individuele leermobiliteit; samenwerking met het oog op innovatie en uitwisseling van goede praktijken; en ondersteuning van beleidshervormingen;
- op het gebied van sport: ondersteuning van samenwerkingspartnerschappen; steunverlening voor Europese sportevenementen zonder winstoogmerk waarbij meerdere programmalanden betrokken zijn; steun voor sterkere feitelijke onderbouwing van de besluitvorming; en dialoog met Europese belanghebbenden.
Hoeveel subsidie kan er worden aangevraagd?
De hoogte van de bijdrage wordt per geval bepaald.