WBSO: laat u ook tienduizenden euro’s liggen?

image-4609609-1.jpg (3)

WBSO: laat u ook tienduizenden euro’s liggen?

Bedrijven die tienduizenden euro’s aan subsidie laten liggen wanneer het om het benutten van de WBSO gaat, zijn geen uitzondering. Zeer regelmatig komen subsidieadviseurs van Vindsubsidies situaties tegen waarin ondernemers, om allerlei redenen, enorme subsidiebedragen mislopen.

Een gemiste kans voor bedrijven, die daardoor minder innoveren. Weet u zeker dat u het maximale uit de WBSO haalt?

De Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk (WBSO) is misschien wel de bekendste subsidie onder ondernemers. Via de WBSO brengen bedrijven een percentage van de loon- en investeringskosten van R&D-projecten in mindering op de loonheffing. De subsidiebijdrage varieert van enkele duizenden euro’s voor kleinere ondernemingen tot soms tonnen voor grote bedrijven. En dat betekent in de praktijk een enorme financiële steun voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, die zonder deze steun niet of veel lastiger van de grond komen. Toch is er in veel gevallen nog meer uit te halen.

Misgelopen subsidie
Zo meldde zich onlangs een ICT-onderneming bij ons die met hulp van de bedrijfsaccountant de WBSO benutte. Het bedrijf vroeg WBSO aan voor 3000 uur, terwijl er acht ontwikkelaars in dienst zijn. Ons gevoel was vanaf de eerste kennismaking dat het aantal R&D-uren veel hoger zou moeten liggen. Al snel bleek dat de aanvraag kon worden verdubbeld, ook omdat niet alle ontwikkelprojecten waren meegenomen in de loonkostenberekening. De reden hiervan was dat de accountant onvoldoende op de hoogte was van de nieuwe regelgeving rond de WBSO. Vanwege de recentelijk aangescherpte WBSO-definitie voor ICT-bedrijven nam hij aan dat bepaalde projecten van de betreffende onderneming niet meer in aanmerking kwamen. Dit bleek onjuist. Het bedrijf heeft hierdoor bijna €10.000 subsidie misgelopen.

En bij een andere nieuwe klant, bleek er nog meer subsidie te zijn gemist. Dit bedrijf verzorgt al jaren zelf een grote WBSO-aanvraag en dacht de regeling van binnen en van buiten te kennen. Toch mochten wij een second opinion verzorgen. Onze gespecialiseerde consultant ontdekte dat de kosten voor testopstellingen en de bouw van een compleet testlab niet waren opgenomen in de aanvraag. De totale subsidie die hierdoor is gemist ligt boven de €30.000.

Wie schrijft uren?
Ook zien onze adviseurs vaak dat bedrijven niet iedere medewerker die R&D-werkzaamheden verricht uren laten schrijven. Er wordt te veel vanuit projecten gedacht en niet vanuit het aantal R&D’ers. Alleen door naar het totale pakket aan kosten te kijken, wordt maximaal rendement behaald. Zo wist Vindsubsidies een bedrijf qua WBSO-uren te upgraden van 3000 uur naar 50.000 uur. U wilt niet uitrekenen wat daar de afgelopen jaren is blijven liggen aan subsidie.

Second opinion van uw WBSO-aanvragen?
Een WBSO-aanvraag schrijven, is niet altijd ingewikkeld. Veel bedrijven pakken het om die reden zelf op. Logisch. Toch kan het zich lonen om eens een expert te vragen uw WBSO-aanvraag, project en subsidieadministratie onder de loep te nemen. Gewoon, om eens te checken of u maximaal van de regeling profiteert. Deze second opinion levert u wellicht tienduizenden euro’s op. Vindsubsidies heeft ervaring met het uitvoeren van second opinions, met bewezen succes. Wij helpen u graag!

Vindsubsidies Teamleider Auke ten Bokum

Gepubliceerd op 21-01-2016