Wanneer slaagt een financieringsaanvraag?

approved-151676_960_7201-1.png (1)

Wanneer slaagt een financieringsaanvraag?

BLOG - In de auto werd ik getriggerd door een uitzending op BNR Nieuws Radio. Te gast was Elwin Groenevelt CEO van Qredits. Elwin vertelde dat Qredits iedere dag ongeveer veertig kredietaanvragen krijgt waarvan 25% wordt toegekend. Een zeer hoge score wanneer dit wordt vergeleken met andere financieringsbronnen. Qredits is dan ook niet een bank maar, heeft als stichting het aanjagen van de economie als doel en durft en mag daarbij meer risico te nemen. De default-rate (mate van wanbetaling) van 4% is laag, gelet op het risicoprofiel. Wat mijn aandacht trok was het antwoord op de vraag waarom 75% dan wordt afgewezen. Heel concreet heeft dit te maken met de kwaliteit van de aanvraag en de persoon de ondernemer.

In de meer dan 12 jaar dat ik actief ben in het organiseren van financieringen en het beoordelen van businessplannen kom ik telkens tot dezelfde conclusie. Een sterke aanvraag door een goede ondernemer heeft altijd kans op succes. Afwijzingen zijn altijd gebaseerd op een ongestructureerd, ondoordacht, en slecht onderbouwd businessplan en het gebrek aan visie, realiteitszin en ondernemerschap bij de aanvrager. De kwaliteit van het businessplan weerspiegelt immers de kwaliteit van de ondernemer.

Realiteitszin is belangrijk
Omdat juist partijen die financiering nodig hebben, onvoldoende garanties kunnen verstrekken wil de financier overtuigd zijn van de ondernemerskwaliteiten van de kredietaanvrager. Deze persoon moet immers zijn financiering terugbetalen. Ieder businessplan klopt, echter hockeysticks komen alleen voor in het hockeyveld en meestal niet in financiële prognoses. Realiteitszin is een van de belangrijkste beoordelingscriteria.

Wanneer u als ondernemer weet dat het niet uw kwaliteit is om een goed doordachte financieringsaanvraag te schrijven en dit daarom uitbesteed aan een professional die dit dagelijks doet, wordt dit gezien als krachtig. U bent realistisch en kent uw eigen sterke en zwakke punten en zoekt hulp waar nodig.

Financieringskans vergroten
Uw ondernemersvaardigheden kunnen wij niet veranderen. Wij kunnen echter wel de financieringskans sterk vergroten door het opstellen van een goed doordachte en onderbouwde financieringsaanvraag. Dat betekent niet dat wij zomaar iets voor u gaan bedenken. Wij gaan samen met u sparren en maken de vertaalslag van uw visie naar een financieringsaanvraag in de taal en format die de financier verwacht. Dit proces zorgt er ook voor dat meer gaat leren over uzelf, uw organisatie en uw business. Tevens heeft u ook een financiële forecast waarop u kunt gaan sturen.  Daarmee komt u sterk en voorbereid aan de start. U zorgt voor het ondernemerschap, samen lopen wij de route en wij verzorgen het plan. A winning team!

Vindsubsidies consultant Martijn Croon

Gepubliceerd op 31-07-2017