Tweede Kamer stemt in met Baangerelateerde investeringskorting

pexels-marc-mueller-380769.jpg

Tweede Kamer stemt in met Baangerelateerde investeringskorting

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de invoering van de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). Behalve de coalitiepartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) zijn ook SGP, Forum voor Democratie en Van Haga voor, zo meldt NOS Nieuws.

Met de BIK-regeling – waarmee in 2021 en 202 in totaal € 4 is gemoeid – wil het kabinet bedrijven verleiden om ondanks de coronacrisis te blijven investeren. Met behulp van de onlangs voorgestelde regeling kunnen ondernemers een deel van hun investeringen aftrekken van de loonbelasting.

Op het voorstel kwam veel kritiek. Zo zou de regeling te veel op grote bedrijven zijn gericht, alleen maar investeringen naar voren halen die anders over een paar jaar toch wel zouden worden gedaan én de werkgelegenheid niet laten stijgen.

Mede op basis van deze kritiek pasten de coalitiepartijen begin deze week per amendement de BIK-percentages aan, zodat een groter deel van de belastingkorting bij het midden- en kleinbedrijf (mkb) terechtkomt. Deze aanpassing bleek donderdag genoeg om SGP, Forum voor Democratie en Van Haga te overtuigen.

Het BIK-voorstel (onderdeel van het Belastingplan 2021) moet ook nog de Eerste Kamer, maar ook daar is vermoedelijk een meerderheid voor.

Gepubliceerd op 13-11-2020