Schoon en Emissieloos Bouwen

Onlangs is de ontwerpversie van de Regeling Stimulering Schoon en Emissieloos Bouwen voor medeoverheden (SEBM) naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze regeling heeft als voornaamste doel het aanmoedigen van medeoverheden, waaronder gemeenten, om emissieloos bouwmaterieel toe te passen bij aanbestedingen. Door het tekenen van het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen kunnen gemeenten bijdragen aan doelen op het gebied van stikstofreductie, klimaat en gezondheid. De regeling treedt naar verwachting op 1 april 2024 in werking.

De regeling biedt medeoverheden, waaronder gemeenten, de mogelijkheid om een rijksbijdrage aan te vragen voor de inzet van emissieloze bouwmachines en vaartuigen bij bouwwerkzaamheden. Dit geldt voor projecten met betrekking tot aanleg, verbetering, beheer, onderhoud en bediening van infrastructuur zoals bepaald in de Wet Mobiliteitsfonds. Alleen medeoverheden die deelnemen aan het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen komen in aanmerking voor deze subsidie.

Voor elke aanvrager is een jaarlijks individueel uitkeringsplafond vastgesteld, waarbij voor 2024 dit plafond op € 400.000 is bepaald. De hoogte van de rijksbijdrage, exclusief btw, wordt bepaald volgens een specifieke tabel in bijlage van de regeling. De totale uitgekeerde rijksbijdragen per aanvrager gedurende de looptijd van de regeling bedraagt maximaal € 5 miljoen, inclusief btw.

Voor het jaar 2024 kunnen aanvragen worden ingediend van 16 april tot en met 20 augustus 2024. Voor de daaropvolgende jaren gelden andere periodes.

Deze regeling biedt gemeenten een uitgelezen kans om bij te dragen aan een schonere en emissieloze bouwsector, terwijl ze tegelijkertijd financiële ondersteuning kunnen krijgen voor hun projecten.

Gepubliceerd op 19-02-2024