Opnames nieuwe episodes Game of Thrones tussen de Hunebedden?

game-1485412_960_720.jpg (1)

Opnames nieuwe episodes Game of Thrones tussen de Hunebedden?

BLOG - De kans dat Game of Thrones-karakters Jon Snow, Tyrion Lannister en Sansa Stark ergens volgend jaar ronddwalen op de Drentse Heide is reëel. Het Nederlands Filmfonds stelt namelijk tientallen miljoenen beschikbaar voor de financiering van afleveringen van internationale high-end series en single episodes die in Nederland worden opgenomen. En toegegeven, een stevig gevecht tussen de Lannisters en Starks in een mythische wereld zal niet misstaan in een decor van mystieke paarse heidevelden en de robuuste keien van de historische hunebedden.

Productiemaatschappijen uit de EU, EER of Zwitserland kunnen aanspraak maken op de vele miljoenen, die tot voor kort alleen beschikbaar waren voor films. Maar nu heeft het Filmfonds het Reglement Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland aangepast en uitgebreid met een pilot voor high-end series en single episodes. Producties die op basis van deze pilot in aanmerking komen voor een bijdrage zijn dramaseries, animatieseries en documentaireseries, die niet alleen in ons land moeten worden opgenomen maar hier ook worden uitgezonden. Dus niet alleen een in het polderlandschap gedraaide aflevering van Game of Thrones (GoT) is een optie. Denk ook aan een House of Cards of Borgen achtige serie op het Haagse Binnenhof, of de haven van Rotterdam als basis voor een nieuwe verhaallijn van The Walking Dead.

Grote productiebudgetten
Dat het Filmfonds mikt op de ‘grote jongens’ in film- en televisieland met dit budget voor internationale producties is duidelijk. De aanvrager dient namelijk in de zeven voorgaande kalenderjaren als ‘majoritaire’ producent hoofdverantwoordelijk te zijn geweest voor het produceren van minimaal twee filmproducties of televisieseries. De ondergrens van het productiebudget voor een serie ligt op maar liefst € 12.000 per uitzendminuut. Om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage voor een single episode dienen de productiekosten per aflevering minimaal € 1 miljoen te bedragen.

Maximale bijdrage € 3 miljoen
De financiële bijdrage wordt berekend door de kwalificerende productiekosten te vermenigvuldigen met 30%. De subsidie kan oplopen tot maximaal € 3 miljoen per aanvrager.

GoT-producent HBO naar Nederland?
Mocht HBO in Nederland opgenomen episodes van Game of Thrones overwegen, moet zij opschieten met het aanvragen van de miljoenensubsidie. Verzoeken voor een bijdrage kunnen namelijk van 1 oktober tot en met 7 november 2017 worden ingediend.

Een goed vooruitzicht dus wellicht voor de Nederlandse GoT-acteurs Carice van Houten en Michiel Huisman, die tijdens de Nederlandse opnames van de serie in elk geval wat dichter bij hun familie en vrienden zijn.

Gepubliceerd op 07-09-2017