Nog voldoende geld voor elektrisch vervoer

De overheid stimuleert de laatste jaren flink de aanschaf van elektrische en schone voertuigen. Momenteel zijn er diverse subsidieregelingen voor bedrijfsauto’s, werktuigen, personenauto’s en vrachtauto’s. Daarnaast kan er ook nog fiscaal voordeel verkregen worden.

Organisaties worden via de SEBA gestimuleerd om emissie loze bedrijfsauto’s aan te schaffen. Dit kan voor nieuwe bedrijfsauto’s en bij operational lease. De bedrijfsauto moet vallen onder de voertuigclassificaties N1, of N2 met een maximum gewicht van 4.250 kg en heeft een grijs kenteken met een B of V als eerste letter. Het maximale subsidiebedrag is € 5.000 per auto. Voor 2023 was er in totaal € 33 miljoen gebudgetteerd, daarvan is nog € 16,58 miljoen beschikbaar.

Voor Zero-Emissie Trucks is helaas het budget van € 30 miljoen al op. Nadat er vanaf 4 april aanvragen ingediend konden worden, was binnen één dag het budget twee keer overtekend. De openstelling voor 2023 is daarmee alweer ten einde. De subsidieregeling is bedoeld om vervoerders te stimuleren bij de aanschaf van nieuwe emissie loze vrachtauto’s om de emissie van CO2 en luchtverontreinigende stoffen te verminderen. Wel is het voor deze organisaties nog mogelijk om een fiscaal voordeel te behalen via de MIA. Dit kan overigens ook in meerdere gevallen.

Het aanschaffen van schoon en emissie loos bouwmateriaal wordt vanaf 9 mei wederom gestimuleerd. De subsidieregeling SSEB zal vanaf dan weer beschikbaar zijn voor bouwbedrijven. De regeling wordt onderverdeeld in drie groepen, namelijk: aanschaf voor nieuw materiaal, het aanpassen van bestaande werktuigen of experimentele ontwikkeling. Het subsidiebedrag kan oplopen tot € 300.000. De regeling zal jaarlijks terugkeren tot en met 2026.

Daarnaast kunnen ook particulieren gebruik maken van een subsidieregeling voor de aanschaf van een elektrische auto. Afhankelijk van de auto kan dit oplopen tot € 2.950. Voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s is er in totaal via de SEPP nog bijna € 30 miljoen beschikbaar voor dit jaar.

Wil je hulp bij het aanvragen van deze subsidies? Bel naar 088 202 0400 of laat je gegevens achter via de knop hieronder.

Gepubliceerd op 20-04-2023