Nieuwe R&D-regeling op komst

Naar verwachting wordt in het najaar van 2023 een nieuwe subsidieregeling geopend om versneld nieuwe innovaties en technologieën voor de Einstein Telescope (ET) te stimuleren. Aanvragen kunnen worden ingediend door consortia bestaande uit startups, mkb'ers, grote bedrijven en kennisinstellingen.

Binnen de regeling staan vijf technologiedomeinen centraal, namelijk: trillingsvrij koelen, vacuümtechnologie, trillingdemping, optica en thermische deformaties. Er wordt verwacht dat er gekeken zal worden naar toepassingen en applicaties in andere gebieden en sectoren.

In juli wordt er meer informatie bekendgemaakt over de nieuwe subsidieregeling. De verwachting is dat er in het najaar van 2023 een eerste oproep zal zijn. Geïnteresseerde partijen worden aangemoedigd om de aankondigingen en richtlijnen in de gaten te houden voor verdere details. In totaal zal er €12,085 miljoen subsidie beschikbaar zijn.

De regeling is onderdeel van het Einstein Telescope valorisatieprogramma. De Limburgse Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) LIOF voert de landelijke regie. Maar ook in Noord-Brabant (BOM), Oost-Nederland (Oost NL) en Zuid-Holland (InnovationQuarter) zijn er servicepunten waar organisaties met hun vragen terecht kunnen.

Over de Einstein Telescope
De Einstein Telescope wordt een geavanceerd ondergronds observatorium voor zwaartekrachtsgolven. De grensregio van Nederland, België en Duitsland is hiervoor een ideale locatie. Dit is vanwege de rust, de stabiele bodem, en het sterke ecosysteem van kennisinstellingen en hightech bedrijven. In 2025 of 2026 wordt bekend waar deze topfaciliteit komt.

Gepubliceerd op 23-07-2023