Nieuwe openstellingen bouw woningen

De subsidieregelingen specifieke uitkering voor huisvesting aandachtsgroepen (RHA) & start-bouwimpuls kennen een nieuwe openstelling. Voor de RHA is dit niet eerste keer, voor start-bouwimpuls is dat wel het geval. Deze moet nog officieel gepubliceerd worden.

De regeling huisvesting aandachtsgroepen is opnieuw open gegaan voor aanvragen door gemeenten tot 7 juli 2023. Indien er nog budget overblijft zal het resterende budget beschikbaar komen vanaf 11 september tot en met 25 september 2023. De regeling kent wel enkele wijzigingen. Zo vallen vanaf heden ook gevluchte Oekraïners onder de aandachtsgroepen. De subsidie is nu € 8.500 per gerealiseerde woonruimte. Daarnaast hoeven er alleen nog projectbegrotingen aangeleverd te worden bij projecten van meer dan 100 woningen. Een ander bijkomstig voordeel is dat de woningbouwprojecten voor aandachtsgroepen gefinancierd mogen worden vanuit meerdere subsidies.

Daarnaast merkt het ministerie dat de nieuwbouw voor woningen stagneren. Steeds meer projecten vallen stil of lopen vertraging op door de verslechterde economische omstandigheden, zoals hogere rentes en de gestegen bouwkosten. Daarom komt het kabinet nu met de start-bouwimpuls. De start-bouwimpuls kan aangevraagd worden door gemeenten om bouwprojecten die nu geen doorgang vinden toch door te laten gaan. De komende tijd wordt er nog hard gewerkt aan de uitwerkingen van deze regeling.

Ook blijft er hulp voor gemeenten bij het realiseren van flexwoningen. De bouw van flexwoningen is de snelste wijze om het aantal woningen te vergroten. In de komende vier jaar komt de € 300 miljoen in tranches beschikbaar. Gemeenten kunnen dus rekenen op meerjarige ondersteuning.

Wil je meer informatie of hulp bij het indienen van je aanvraag? Bel naar 088 202 0400 of laat je gegevens achter via de knop hieronder.

Gepubliceerd op 26-05-2023