‘Nederland en België te bescheiden in Europese SME-aanvragen’

euro-map-1.jpg (4)

‘Nederland en België te bescheiden in Europese SME-aanvragen’

Het SME-instrument van Horizon 2020 is een subsidieprogramma voor de mkb’er met Europese ambitie. De bijdrage is aantrekkelijk, 70% van voor subsidiabel kosten wordt vergoed, maar de lat ligt hoog.

Vindsubsidies-consultant Justin Alink, woonde recentelijk in België een evaluatie van een SME-aanvraag bij.

,,Leerzaam en goed dat de mogelijkheid er is om een ingediende aanvraag te bespreken met afgevaardigden van de subsidieverstrekker. Het toont aan dat ‘Europa’ niet zo onbereikbaar is als soms lijkt. Wat opvallend naar voren kwam, is dat aanvragers uit België en Nederland te bescheiden worden gevonden. De projecten worden niet goed genoeg ‘verkocht’. Een project, hoe mooi ook, moet op de juiste manier onder de aandacht worden gebracht. Met een krachtige tekst en mooi beeldmateriaal. Zorg dat de aanvraag opvalt, eruit springt, in ‘the spotlights’ komt. Op dit punt kunnen de aanvragers uit de lage landen nog wat leren van andere Europese bedrijven en organisaties.’’
Tijdens de laatste ronde werden slechts twee Nederlandse aanvragen beschikt van de ruim honderd. Italiaanse, Spaanse en Britse organisaties sleepten de meeste subsidietoekenningen in de wacht.

Vindsubsidies-consultant Justin Alink

Gepubliceerd op 29-09-2015