DUMAVA Subsidieregeling voor Duurzaam Vastgoed

Van 3 juni tot en met 31 oktober 2024 wordt de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) opnieuw opengesteld voor aanvragen. Dit is een kans voor gemeenten om te investeren in duurzame maatregelen voor hun maatschappelijk vastgoed.

Wie kan deze subsidie aanvragen? Eigenaren van maatschappelijk vastgoed, waaronder ook gemeenten, komen in aanmerking. Het doel van de regeling is om het tempo van verduurzaming van maatschappelijk vastgoed te verhogen door investeringen in verduurzamingsmaatregelen te stimuleren.

Wat maakt deze ronde zo bijzonder? In eerste instantie geldt er een subsidieplafond van € 237,5 miljoen. Echter, het demissionaire kabinet overweegt dit plafond met nog eens € 150 miljoen te verhogen. Als dit gebeurt, zou het loten tussen de ingediende aanvragen hopelijk niet nodig zijn.

Wat zijn de wijzigingen in de regeling? De regeling is voorafgaand aan deze derde openstelling gewijzigd om maatschappelijk vastgoed sneller en efficiënter te verduurzamen. Het is nu financieel aantrekkelijker om grotere duurzaamheidsstappen te maken, meer aanvragers kunnen subsidie ontvangen (maximaal € 1,5 miljoen per aanvrager), en maar liefst 70% van het totale budget is bestemd voor integrale renovaties. Bovendien zijn de voorwaarden aangepast om te investeren in energieopslag en zijn de voorwaarden voor PV-panelen aangescherpt.

Gepubliceerd op 20-03-2024