Coalitie wil omstreden BIK-regeling aantrekkelijker maken voor mkb

pexels-canva-studio-3194518.jpg

Coalitie wil omstreden BIK-regeling aantrekkelijker maken voor mkb

De coalitiepartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) hebben een nieuw voorstel ingediend om de invoering van de Baangerelateerde investeringskorting (BIK) door zowel de Tweede als de Eerste Kamer te loodsen.

Met het dinsdag ingediende amendement willen de vier coalitiepartijen ervoor zorgen dat een groter deel van de omstreden belastingkorting van € 4 miljard bij het midden- en kleinbedrijf (mkb) terechtkomt. Ze hopen daarmee op de noodzakelijke steun van meer partijen in het parlement, zo meldt onder andere NU.nl.

De meeste oppositiepartijen zien tot nu toe weinig tot niets in de onlangs voorgestelde investeringskorting. Ze vinden dat het een 'cadeautje voor multinationals' is, of het afschaffen van de dividendbelasting in een nieuw jasje. Ook missen ze onderbouwing dat de regeling, die komend jaar en in het jaar erna dus in totaal € 4 miljard kost, ook daadwerkelijke tot meer werkgelegenheid leidt.

Om ervoor te zorgen dat zo'n 65% van de korting terechtkomt bij het mkb, schuiven de coalitiepartijen nu met de twee voorgestelde BIK-tarieven. Op investeringen van € 20.000 tot € 5 miljoen komt dan een korting van 3,9% (in plaats van de eerder voorgestelde 3%) en bedrijven die investeringen boven de € 5 miljoen doen, krijgen hier geen 2,44% korting op, maar nog maar 1,8%.

Het aangepaste voorstel kan zeer waarschijnlijk rekenen op de steun van Forum voor Democratie (dat tien zetels in de Eerste Kamer heeft) en GO (dat twee zetels in de Eerste Kamer heeft).

Zie ook:
https://www.nu.nl/economie/6089619/coalitie-wil-omstreden-investeringskorting-aantrekkelijker-maken-voor-mkb.html en https://fd.nl/economie-politiek/1363938/coalitie-verschuift-investeringssubsidie-verder-naar-mkb

Gepubliceerd op 11-11-2020