'BIK-regeling is ondoordacht, nodeloos ingewikkeld, klungelig'

pexels-andrea-piacquadio-3772618.jpg

'BIK-regeling is ondoordacht, nodeloos ingewikkeld, klungelig'

De deze week bekendgemaakte uitwerking van de Baangerelateerde investeringskorting (BIK) kan op weinig bijval rekenen van Sweder van Wijnbergen, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

In een interview met BNR laat Van Wijnbergen niets heel van de plannen voor de nieuwe regeling, die per 1 januari 2021 moet starten. "Het is echt uitzonderlijk ondoordacht, de economische effecten zijn marginaal en nul, het is nodeloos complex voor de belastingen, het is klungelig."

Ondernemers kunnen met behulp van de regeling korting op hun belasting aanvragen als ze een nieuwe investering doen in een bedrijfsmiddel. Als het een investering is van € 5 miljoen of minder, krijgt de ondernemer 3% belastingkorting op die investering. Als het een hogere investering is, wordt dat 2,44%.

Veel bezwaren
Volgens Van Wijnbergen kleven er echter zeer veel bezwaren aan de regeling. "Het merendeel van die bedrijfsmiddelen die je wilde aanschaffen, was je al langer van plan. Het gaat om de extra dingen die je niet doet zonder die 3%. En het gaat alleen om de aanschaf, dus niet om bijvoorbeeld bouwprojecten. Bovendien komen veel van die bedrijfsmiddelen uit het buitenland, daar help je de Nederlandse economie niet mee."

De hoogleraar voorziet ook nog eens 'een uitvoeringsnachtmerrie'. "Je moet die bedrijfsmiddelen niet alleen helemaal betaald hebben, je moet ze ook nog eens binnen zes maanden in gebruik hebben genomen. Dat moet iemand controleren. Bij 130.000 mkb-bedrijven kan de Belastingdienst dat niet controleren. Dit wordt de volgende parlementaire enquête."

Een ander bezwaar van Van Wijnbergen is dat investeringen en loonbelasting door elkaar gehaald worden. De korting wordt immers verrekend met de loonheffing. "Dat is weer rommelig. Had dan iets gedaan als een versnelde afschrijving op investering, dat is begrijpelijk, makkelijk in te voeren en past in de bestaande systematiek van de Belastingdienst en is daarmee eenvoudig uitvoerbaar."

Zie ook:
https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10422748/bik-regeling-4-miljard-over-2-jaar

Gepubliceerd op 07-10-2020