€ 3,5 miljard voordeel voor ondernemers in 2022

Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) hebben ondernemers in 2022 een voordeel verkregen van in totaal € 3,5 miljard. Dit hebben zij ontvangen doordat er geïnvesteerd werd in verschillende energiezuinige technieken en duurzame energie.

Ondernemers uit uiteenlopende sectoren maken gebruik van de EIA, zoals de land- en tuinbouw, detailhandel, transport, horeca en industrie. Bedrijven dienden vorig jaar de meeste aanvragen in voor investeringen in zonnepanelen, ledverlichting en warmtepompen. Het meeste geld gaven ondernemers uit aan het energiezuiniger maken van bestaande bedrijfsprocessen, zonnepanelen en systemen voor het benutten van afvalwarmte.

De aanvragen werden ingediend door maar liefst 18.000 verschillende ondernemers. Dit is 57% meer ten opzichte van 2021. Door de gedane investeringen wordt er naar verwachting en besparing op CO2-uitstoot gerealiseerd van 1753 kiloton. De energiebesparing van de in 2022 met EIA-voordeel ondersteunde investeringen is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 539.000 huishoudens.

Ook in 2023 is het nog altijd mogelijk om een belastingvoordeel te krijgen voor een investering in een energiezuinige techniek of duurzame energie. Het voordeel kan oplopen tot netto 11% van de investering. Van plan om een investering te doen of onlangs gedaan? Neem dan contact met ons op en wij checken snel of de investering in aanmerking komt.

Wil je meer informatie of hulp bij het indienen van je aanvraag? Bel naar 088 202 0400 of laat je gegevens achter via de knop hieronder.

Gepubliceerd op 18-06-2023