€ 120 miljoen voor aanleg van gratis wifi in Europese binnensteden

wifi-1.jpg (1)

€ 120 miljoen voor aanleg van gratis wifi in Europese binnensteden

NIEUWS - Gemeenten kunnen nog dit jaar een beroep doen op EU-subsidie om gratis wifi-hotspots te krijgen. Het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie hebben hier onlangs een akkoord over bereikt.

De verwachting is dat tussen de zesduizend en achtduizend gemeenten in Europa de zogeheten WiFi4EU-subsidie kunnen gaan aanvragen. De wifi-hotspots dienen te komen op openbare locaties, zoals bij bibliotheken, ziekenhuizen, parken en pleinen.

Hoewel nog niet alle voorwaarden bekend zijn gemaakt, is het al wel duidelijk dat projecten alleen geaccepteerd worden op plekken waar de nieuwe gratis wifi-punten niet concurreren met bestaande gratis draadloze netwerken van overheden en bedrijven.

Verder is al bekend dat de subsidie alleen ingezet kan worden voor de aanschaf van apparaten en de aanleg van een openbaar wifi-netwerk. De gemeenten moeten zelf de kosten van het onderhoud van de wifi-hotspots voor hun rekening nemen.

'Wie het eerst komt, wie het eerst maalt'
Binnenkort wordt meer informatie verwacht over de nieuwe subsidieregeling, onder andere wanneer deze wordt opengesteld voor aanvragen.

Bij de openstelling zal het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' worden toegepast. Het is dus raadzaam om tijdig te starten met het ontwikkelen van een sterk en goed onderbouwd projectvoorstel, dat direct bij de openstelling van de subsidieregeling kan worden ingediend.

Gepubliceerd op 09-06-2017