Ondernemers meldden in 2017 ruim € 1,5 miljard aan energiezuinige investeringen, Inter-Drain was één van hen

inter-drain-12.jpg (7)

Ondernemers meldden in 2017 ruim € 1,5 miljard aan energiezuinige investeringen, Inter-Drain was één van hen

Nederlandse bedrijven hebben in 2017 samen voor ruim € 1,5 miljard aan investeringen in energiezuinige maatregelen gemeld binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA), zo bleek uit het onlangs gepubliceerde EIA-jaarverslag van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een van deze bedrijven is onze klant Inter-Drain. Inter-Drain legt in het jaarverslag uit hoe de onderneming zelf een motormodule voor zuinige draineermachines heeft ontwikkeld die ook in aanmerking komt voor EIA. Om de ontwikkeling en de opname van de machines op de EIA-lijst mogelijk te maken, is er nauw samengewerkt tussen Inter-Drain, de RVO en de energieconsultants van Vindsubsidies.

,,Het project van Inter-Drain is een mooi voorbeeld over hoe subsidies als de EIA twee kanten op kunnen werken. En over hoe een goede samenwerking tussen de overheid als subsidieverstrekker (RVO) en ondernemers iets moois oplevert”, aldus Vindsubsidies-consultant Jeroen Herbrink, die als energiedeskundige intensief betrokken is geweest bij het project. ,,Het is daarom niet vreemd dat de RVO juist dit project als succesvol praktijkverhaal heeft opgenomen in het EIA-jaarverslag.”

Met de missie om uiteindelijk alle draineermachines zuiniger te maken, heeft Inter-Drain een motormodule ontwikkeld die dankzij slim motormanagement en een nauwkeurige afstelling aanzienlijk zuiniger is dan standaard motoren. Met ondersteuning vanuit de EIA bestormt Inter-Drain nu de markt. Hoe heeft deze innovatieve ondernemer de regeling optimaal weten te benutten?

Samenwerking
Drainagesystemen helpen boeren de grondwaterstand te verlagen en overtollig water af te voeren. ,,Landbouwgrond in Nederland is kostbaar, dus de productiviteit van die grond is cruciaal”, vertelt Robert Derksen, manager bij Inter-Drain in het RVO-verslag. Inter-Drain maakt drainagemachines die tot meters diepte de drainagepijpen kunnen ingraven en heeft voor de ontwikkeling van de zuinige draineermachine de samenwerking opgezocht met het bedrijf Combi Drain, gespecialiseerd in het aanleggen van drainagesystemen.

Partner en eerste afnemer
Combi Drain is ook de afnemer van de eerste drainagemachine met de energiezuinige motormodule, die de naam C15F Powerpack heeft meegekregen en op is genomen op de Energielijst, de lijst met investeringscodes voor de EIA. Zowel het inbouwen van de zuinige motor in een nieuwe drainagemachine als het vervangen van de motor in een bestaande machine komen in aanmerking voor fiscale aftrek. Inter-Drain heeft de machine aangemeld onder de generieke codes voor toepassing op drainagemachines, en daarvoor een energieberekening ingediend.

WBSO voor de R&D-kosten
Inter-Drain maakte met hulp van Vindsubsidies ook gebruik van de WBSO om de R&D-kosten van de ontwikkeling van de energievriendelijke motormodule te verlagen. Een volgende stap voor Inter-Drain is de zuinige motortechnologie ook toe te passen in lichtere machines. Inter-Drain zal hiervoor opnieuw samenwerken met de RVO en Vindsubsidies.

Lees hier het volledige verhaal van onze klant Inter-Drain in het EIA-jaarverslag van de RVO.

Contact met ons over de voordelen die de EIA u kan opleveren?

Gepubliceerd op 09-07-2018