Gemeente Purmerend Logo

Ondersteuning voor uitvoeren en managen van subsidiebeleid

Vindsubsidies ondersteunt Gemeente Purmerend bij het uitvoeren van subsidiebeleid en het managen van subsidieprojecten.

De Gemeente Purmerend heeft de ambitie om in 2035 aardgasvrij te zijn en in zeventien jaar 10.000 particuliere woningen aan te passen van verwarmen op aardgas naar alternatieve warmtevoorziening. Om dit doel te bereiken, is Purmerend het project ‘Gasvrij Purmerend 100%’ gestart waarin ook burgers en de private sector worden betrokken.

Tessa de Boer, overheidsconsultant bij Vindsubsidies, werkt op detacheringsbasis als subsidieadviseur voor de Gemeente Purmerend en was vanuit die functie betrokken bij dit grote project, dat werd beloond met een rijksbijdrage van € 6,9 miljoen.

Purmerend Aardgasvrij In 2035

De uitdaging

Gasvrij maken van bestaande woningen

Programmamanager van Purmerend Jaspert Verplanke is trots op het team Aardgasvrij dat het project, dat zo fiks is beloond door Binnenlandse Zaken, heeft neergezet. ,,Want in eerste instantie was het project helemaal niet zo omvangrijk van opzet. We rolden er steeds verder in. Van het vervangen van het riool, naar een warmtenet en de overgang naar aardgasvrij. En dan niet voor een paar huizen, maar een hele wijk. Op het moment dat we de mogelijkheden zagen, zijn we er als team vol voor gegaan. Het meekrijgen van de bewoners hebben wij meteen centraal gesteld. We hebben geluisterd naar de voorkeuren van de inwoners en hebben zelf verteld hoe wij de transitie voor ogen zien. Als gemeente hebben we de zaken niet mooier voorgeschoteld dan ze zijn, we zijn van de eerlijke en open communicatie. Maar dat is wel de manier hoe je het vertrouwen van de mensen wint. We hebben tijd gestoken in het persoonlijke contact.’’

Aardgasvrij Subsidie Gemeente

De oplossing

Unieke individuele communicatieve aanpak

De focus die team Aardgasvrij heeft gelegd op de communicatie met de bewoners, geldt als een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie. Een aanpak die doorslaggevend is voor het succes van het project. Want juist het meekrijgen van de bewoners heeft bij BZK het vertrouwen gewekt dat de aanpak van Purmerend resultaat gaat opleveren.

Verplanke: ,,Het is waar dat burgerparticipatie vaak een open deur lijkt binnen een project, maar vervolgens in de praktijk bijna geen rol meer speelt. De kracht van dit project is dat we daar juist wel voortdurend bovenop hebben gezeten. En als dat hier kan lukken, kan het ook in andere gemeente werken.’’

Bestaande Woningen Gasvrij

Onze bijdrage

De rol van Vindsubsidies

Subsidieadviseur Tessa de Boer maakt deel uit van het Team Publieke Sector van Vindsubsidies dat tientallen gemeenten en provincies ondersteunt bij het opzetten en uitvoeren van subsidiebeleid en het managen van subsidieprojecten. De Boer over het project Aardgasvrij: ,,Het is een project waaraan met enorm veel enthousiasme wordt gewerkt. Het Team Aardgasvrij bestaat uit een club gedreven mensen die met passie werken aan de opgave Purmerend Aardgasvrij in 2035.

Toen het team Aardgasvrij de brief van de minister van BZK ontving, zijn we direct van start gegaan met het opstellen van de aanvraag. De subsidie sluit naadloos aan bij de pilotwijk waar eind dit jaar mee gestart gaat worden en deze subsidie biedt de mogelijkheid om op te schalen en onze ambitie te helpen realiseren.  Aardgasvrij heeft goede elementen waardoor het project ook als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten. Zo wordt de kennis van Gasvrij Purmerend ook gedeeld binnen de Metropoolregio Amsterdam waarvan Purmerend onderdeel uitmaakt.''

Purmerend Gasvrije Subsidie

Over Vindsubsidies

‘betrokken en actief’

Jaspert Verplanke is blij met de steun van Tessa de Boer op subsidiegebied:

,,Tessa is betrokken en actieve consultant. Ze treedt leidend op en weet ambities en ideeën om te zetten in concrete projecten en subsidieaanvragen. Verder is Tessa een heel prettig mens om mee samen te werken.’’

Het kabinet stelt dit jaar € 120 miljoen subsidie beschikbaar voor de aardgasvrije wijken. Is jouw gemeente ook bezig met de transitie naar aardgasvrije wijken of andere omvangrijke projecten?

 

Betrokken expertises

Energie Circulaire Economie Subsidie
Overheid
Ondernemers

Energie & Circulair

We staan voor een grote opgave. Circulaire economie als drijfveer voor nieuwe businessmodellen.

Net als de Gemeente Purmerend gebruik maken van de expertise van ons team Publieke Sector?

Wij ondersteunen innovatieve bedrijven bij het vinden en aanvragen van subsidies en fiscale regelingen. Verlaag zo de kosten van je innovatieproject of duurzame investering.

Nieuwsgierig hoe subsidies jou verder kunnen helpen?
Wij praten je bij.

We helpen je om subsidieprojecten zo succesvol en soepel mogelijk te laten verlopen. Hiervoor kun je gebruikmaken van oplossingen om zelfstandig aan de slag te gaan of expertise en kennis inschakelen van onze consultants voor maximaal resultaat.

Je kunt hiervoor het contactformulier gebruiken, een e-mail sturen naar info@vindsubsidies.nl of telefonisch contact opnemen via 088-2020400.  

Volg ons ook op: 

/media/j3ydyg1p/twitter-icon.svg  /media/ammnkxsl/facebook-icon.svg  /media/3mgove53/linkedin-icon.svg