Werkt u met een partner aan een innovatie? Twee populaire subsidies geopend!

VSU Placeholder2

Werkt u met een partner aan een innovatie? Twee populaire subsidies geopend!

BLOG - Gaat u samenwerken met een ander bedrijf of kennisinstelling aan een R&D-project? Dan zijn er momenteel twee populaire mkb-subsidies waarvan u gebruik kunt maken. Voor internationale projecten kunt u een beroep doen op Eurostars. Werkt u samen met uitsluitend Nederlandse partners? Dan opent 2 juli de subsidie Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) voor R&D-samenwerkingsprojecten. Deze attractieve regelingen kunnen u subsidiebijdragen tot 35% (MIT) en 50% (Eurostars) van de subsidiabele kosten opleveren.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Eurostars en MIT zijn niet bestemd voor de eerste de beste projecten. Het moet echt gaan om ambitieuze innovaties met impact, op landelijk of zelfs internationaal niveau. Projecten die het verschil maken binnen sectoren als Life Sciences & Health, HTSM, Energie, Chemie, Agri & Food, Logistiek of de Creatieve Industrie. Wat zijn de belangrijkste zaken die u moet weten?

Wat betreft de MIT moet de innovatie passen binnen één van de negen topsectoren, maar is bij voorkeur zelfs een cross-over tussen twee of meerdere sectoren. Bij Eurostars moet minimaal één van de partners uit een ander EU-land komen. En moet het project sterk marktgericht zijn.

MIT-subsidie: R&D binnen de topsectoren
De subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten tot een maximumbedrag van € 350.000 per MIT-R&D-samenwerkingsproject. De bijdrage per projectpartner is minimaal € 25.000 en maximaal € 175.000. Belangrijke voorwaarden zijn dat het project technologisch vernieuwend is en binnen twee jaar wordt uitgevoerd.

De regeling kan goed worden ingezet als vervolg op de MIT Haalbaarheid, die u wellicht dit voorjaar heeft aangevraagd. U kunt aanvragen tot 6 september van dit jaar. Mocht u al eens hebben aangevraagd, maar werd uw aanvraag afgewezen? In de praktijk is gebleken dat herindienen loont.

Eurostars: voor projecten met internationale ambitie
Het Eurostars-programma stimuleert Europees ondernemerschap door internationale R&D-projecten financieel te ondersteunen. De projecten moeten worden geleid door mkb-bedrijven. Een internationale samenwerkingspartner is verplicht, en deelname van een onderzoeksinstelling aan het project een pluspunt.

Hoewel Eurostars focust op de R&D-fase, moet het onderzoek wel bijdragen aan een marktgericht product. Eurostars kent geen beperkingen voor het type projecten. Onderzoeksprojecten binnen alle sectoren, behalve defensie, zijn welkom. De subsidiebijdrage kan oplopen tot 50% van de subsidiabele projectkosten. Uw aanvraag kan worden ingediend tot en met 13 september 2018.

Meer weten?
Meer weten over MIT R&D-samenwerkingsprojecten of Eurostars? Onze specialisten bereikt u via info@vindsubsidies.nl of 088-2020400.

Gepubliceerd op 28-06-2018