WBSO vragenbrief van de RVO ontvangen. En nu?

Heb je eind 2022 een WBSO aanvraag ingediend voor 2023? Of dit later na gedaan middels een aanvulling op een vormvrij verzoek? Dan kan het zomaar zijn dat je een vragenbrief ontvangt van subsidieverstrekker RVO. WBSO-aanvragen moeten kort en bondig geformuleerd worden, je hebt namelijk maar een beperkt aantal tekens tot je beschikking. Hierdoor kan het voorkomen dat RVO aanvullende informatie nodig heeft voor de beoordeling, dan wordt er een vragenbrief gestuurd.

Sinds één jaar stuurt RVO geen fysieke vragenbrief meer, maar worden de vragen gesteld via de portal. Deze moeten daar ook beantwoord worden. Indien er vragen worden gesteld word je verzocht om één of meerdere projecten nader toe te lichten aan de hand van een aantal vragen. Deze vragen zijn doorgaans op technisch inhoudelijk niveau, maar kunnen ook betrekking hebben op de bedrijfsstructuur of het personeel.

 

Type vragen

Het beantwoorden van WBSO vragenbrieven kost niet alleen veel tijd, maar vereist ook de nodige kennis. Gedetailleerde vragen over technische aspecten van je project of de opgevoerde materiaal- of investeringskosten, kunnen ingewikkeld zijn. Daarnaast moet je ook de taal van de overheid spreken om de antwoorden op de juiste manier te formuleren. Met de vragen wil de adviseur er namelijk achter komen of de activiteiten passen bij het doel van de WBSO. Hierbij spelen kennis en interpretatie een belangrijke rol.

Wat te doen?

Krijg je ondanks een zo scherp mogelijke aanvraag toch een vragenbrief, dan is het zaak goed te lezen wat RVO nu precies wil weten en hier ook exact antwoord op te geven. Neem hiervoor ook contact op met RVO om alles af te stemmen en elk misverstand uit de weg te ruimen. De adviseurs van RVO zijn bereid om een aanvullende toelichting te geven.

Zorg dat je in de beantwoording voldoende technische details weergeeft. Hieruit moet de nieuwheid en technische innovatie duidelijk naar voren komen. Voorkom daarnaast dat je nog in gaat op randzaken en -voorwaarden. De adviseur is over het algemeen vooral op zoek naar het innovatieve aspect en de moeilijkheidsgraad. Daarnaast werkt het vaak averechts om breed uit te wijden.

Hiermee voorkom je ook dat er wellicht nog een tweede vragenronde komt en dat er bepaalde voorwaarden in de beschikking komen die het project mogelijk minder aantrekkelijk maken of waarin je in de projectadministratie geen rekening hebt gehouden.

Hulp nodig bij het beantwoorden van je vragenbrief?

Het beantwoorden van een vragenbrief is een specialistisch klusje. Je moet echt goed opletten dat je krachtige en spot-on antwoorden formuleert, maar niet afdwaalt van je projectdoelen. Vragen over opgevoerde kosten kunnen lastig zijn en je wilt wel het maximale uit de subsidie halen. Heb je geen tijd voor het beantwoorden van de vragenbrief of twijfel je eraan of het gaat lukken om dit op een goede manier te doen? Wij helpen je graag. Onze WBSO-specialisten hebben veel ervaring met vragenbrieven en weten precies hoe hiermee om te gaan. Ook kunnen zij contact opnemen met de RVO om af te stemmen. Meer weten? Neem contact met ons op!

Ons team staat voor je klaar

Gepubliceerd op 26-02-2023