Subsidie Programma aardgasvrije wijken opnieuw open

Aardgasvrije Wijk (1)

Subsidie Programma aardgasvrije wijken opnieuw open

Dit jaar volgt een nieuwe aanvraagronde vanuit het subsidieprogramma Programma aardgasvrije wijken (PAW), zo heeft het ministerie van BZK bekendgemaakt. Gemeenten kunnen binnen dit programma subsidie aanvragen voor het aardgasvrij of aardgasvrij-ready maken van een wijk, buurt of dorp. Het gaat binnen de subsidie om proeftuinen, die in een later stadium zouden kunnen worden uitgebreid.

In totaal telt Nederland, na twee eerdere subsidierondes, 46 proeftuinen. Het gaat hier om wijken, dorpen of buurten die aardgasvrij of aardgasvrij-ready zijn gemaakt. Maar om de doelstelling om tot 2030 1,5 woningen en andere gebouwen te verduurzamen, opent in 2021 nog een aanvraag ronde.

Beoordeling op uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en betrokkenheid inwoners

Gemeenten met plannen voor een aardgasvrij (-ready) wijk kunnen subsidie aanvragen. Plannen worden beoordeeld op uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en betrokkenheid van de bewoners. In de derde ronde zal meer nadruk liggen op stapsgewijze oplossingen met een groot CO2-besparingspotentieel. Hiermee kan een goede aanvulling gerealiseerd worden op het huidige palet aan proeftuinen. Technieken die de afgelopen aanvraagrondes zijn gebruikt zijn warmtenetten en thermische energie uit oppervlakte- en afvalwater.

Openstelling 1 juni, indienen vanaf 1 november

Uit de evaluatie van het aanvraag- en selectieproces van de tweede ronde proeftuinen aardgasvrije wijken, blijkt dat naar alle waarschijnlijkheid 1 juni de regeling opnieuw wordt opengesteld. Om gemeenten de ruimte te geven, zal de indiendatum 1 november zijn. Het kan geen kwaad nu al een plan te maken en te starten met het schrijven een van een concurrerende aanvraag.

Hulp nodig bij een subsidieaanvraag voor de aardgasvrije wijk in uw gemeente?

Graag gaat Vindsubsidies met gemeenten in gesprek om meer te vertellen over de subsidievoorwaarden van het Programma aardgasvrije wijken en de dienstverlening die wij kunnen bieden

Gepubliceerd op 01-03-2021