Steun voor overheden die mkb’ers helpen vergroenen

circulaire-economie-1.jpg (1)

Steun voor overheden die mkb’ers helpen vergroenen

NIEUWS - De Europese Commissie heeft onlangs een oproep gepubliceerd voor regionale overheden die het midden- en kleinbedrijf (mkb) in hun regio willen aanzetten tot meer grondstoffenefficiëntie, eco-innovatie en het oppakken van de circulaire economie. Geïnteresseerde overheden komen in aanmerking voor op maat gemaakt beleidsadvies van KPMG, Ecofys en Circle Economy.

De oproep maakt deel uit van een nieuw 'Circular Economy Package' van de Commissie, waarmee zij bedrijven wil aanzetten tot milieuvriendelijker gedrag. Het op basis van de oproep te verkrijgen advies is specifiek gericht op beleid voor mkb'ers, omdat deze in tegenstelling tot grote bedrijven vaker te maken hebben met organisatorische, technologische en/of financiële beperkingen om echt werk te maken van een werkwijze in lijn met de circulaire economie (waarin wordt ingezet op maximaal hergebruik van producten en grondstoffen).

Het beleidsadvies zal ten eerste bestaan uit aanbevelingen op het vlak van regionaal beleid. Daarnaast krijgen de overheden gedetailleerde actieplannen en roadmaps om hun mkb'ers op weg te helpen naar meer grondstoffenefficiëntie, eco-innovatie en/of strategieën en praktijken op het gebied van de circulaire economie.

Met het advies kunnen de overheden hun beleid verbeteren en daarmee de voorwaarden creëren voor meer regionale werkgelegenheid en toekomstige economische groei. Bovendien kan het regionale mkb profiteren van kostenbesparingen, nieuwe inkomstenbronnen en verbeterde milieuprestaties, aldus de Europese Commissie.

Geïnteresseerde overheden kunnen zich tot en met 18 september aanmelden. De Europese Commissie zal hierna de meest geschikte aanvragers selecteren, onder meer op basis van de potentieel te behalen milieuwinst in de betreffende regio (hoe hoger, hoe meer kans om in aanmerking te komen voor het beleidsadvies) en de concentratie van mkb-bedrijven (eveneens hoe hoger, hoe beter).

Interesse?
Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gepubliceerd op 15-08-2017