SBIR-oproep voor ondersteuning van COVID-19 aanpak in Afrika

boy-wearing-yellow-crew-neck-shirt-and-black-short-3207532.jpg

SBIR-oproep voor ondersteuning van COVID-19 aanpak in Afrika

Vanuit het Small Business Innovation Research Programma (SBIR) is de oproep 'Oplossingen voor gezondheidszorg, data en financiële bijstand in tijden van COVID-19 in Afrika' geopend.

Met behulp van deze oproep worden ondernemers opgeroepen om producten en diensten te ontwikkelen die de COVID-19 aanpak ondersteunen in Benin, Burkina Faso, Burundi, Ethiopië, Mali, Mozambique, Niger en Oeganda. De te ontwikkelen producten en diensten moeten bijdragen aan het verbeteren van de (toegang tot) gezondheidszorg, data en financiële bijstand.Het gaat daarbij om bewezen oplossingen die passen binnen een van de volgende thema's:

  1. Versterken eerstelijns gezondheidszorg;
  2. Epidemiologische data ontsluiten voor beleid en politieke besluitvormers;
  3. Toegang tot gezondheidszorg en sociale (financiële) bijstand.


Te ondersteunen ondernemingen gaan de innovaties doorontwikkelen, aanpassen en vervolgens grootschalig testen in samenwerking met lokale organisaties en ondernemers in Benin, Burkina Faso, Burundi, Ethiopië, Mali, Mozambique, Niger en Oeganda. De ondernemers met de meest kansrijke ideeën die veel impact kunnen maken, kunnen een vergoeding van maximaal € 7500 ontvangen voor een haalbaarheidsonderzoek (SBIR-fase 1). Voor fase 1 is in totaal € 75.000 beschikbaar.

De ideeën die haalbaar blijken, doen vervolgens mee aan een traject om het product of de dienst verder te ontwikkelen (SBIR-fase 2). Het maximum steunbedrag per project in fase 2 is € 200.000. Voor fase 2 is € 925.000 beschikbaar plus eventueel een restbudget van fase 1.

Aanvragen voor fase 1 kunnen tot en met 18 mei 2020 (9:00 uur) worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Over het programma

Via het SBIR-programma benut de overheid de innovatiekracht, creativiteit en het ondernemerschap in het bedrijfsleven voor het ontwikkelen van bruikbare oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Gepubliceerd op 11-05-2020