Precieze vormgeving Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) aangekondigd

pexels-pixabay-53621.jpg

Precieze vormgeving Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) aangekondigd

Minister Hoekstra van Financiën heeft laten weten dat de precieze vormgeving van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) op 5 oktober 2020 wordt bekendgemaakt.

Dat schrijft de minister in antwoord op schriftelijke vragen over de Miljoenennota 2021. De precieze vormgeving wordt opgenomen in de nota van wijziging op het Belastingplan 2021, die op 5 oktober naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

De directe doelstelling van de op Prinsjesdag 2020 aangekondigde nieuwe BIK-regeling is het stimuleren en naar voren halen van investeringen van bedrijven tijdens de economische crisis, zodat de investeringen zoveel mogelijk op peil blijven. Het kabinet heeft € 2 miljard als BIK-budget opgenomen voor de jaren 2021 en 2022. Op basis van dit budget wordt het kortingspercentage afgestemd, aldus de minister.

Behalve de aankondiging van de precieze vormgeving van de BIK maakt Hoekstra in zijn brief ook bekend dat duurzame investeringen niet uitgesloten worden van de BIK. Dit was volgens de minister per ongeluk zo vermeld in een bijlage bij de Miljoenennota. Naast de BIK kan dus – als aan de voorwaarden wordt voldaan – gebruik worden gemaakt van milieu-aftrekposten. Investeringen kunnen daarom zowel voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) of Milieu-investeringaftrek (MIA), als de BIK in aanmerking komen.

Zie ook:
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/09/25/beantwoording-kamervragen-over-miljoenennota-2021

Gepubliceerd op 28-09-2020