Pas op voor wurgcontracten en subsidiecowboys!

cowboy.jpg (1)

Pas op voor wurgcontracten en subsidiecowboys!

BLOG - Wurgcontracten met adviesbureaus die u verbieden uw subsidietraject bij andere partijen uit te besteden. Geslepen consultancykantoren die een dik bedrag factureren voor een subsidiescan en daarna nooit meer iets van zich laten horen. Of een gehaaide subsidieboer die wel een subsidie voor u binnenhaalt, maar u vervolgens met allerlei administratie laat zitten. Het is helaas aan de orde van de dag.

Als salesmedewerker van Vindsubsidies krijg ik dagelijks te maken met ondernemers die daardoor zijn afgeknapt op subsidieadviseurs. Of die graag willen overstappen naar ons, maar nog jaren vast zitten aan een slechte consultant omdat ze met een wurgcontract van een andere partij zitten opgescheept. Doodzonde.

Laatst nog. Ik had een afspraak bij een heel mooi innovatief bedrijf. Niet groot, maar ambitieus, en met prachtige projecten en ideeën. Ze maakten geen gebruik van subsidie. Ja, ze wisten wel dat er geld was te behalen voor hun activiteiten, maar niet welke regelingen ook echt actueel en kansrijk waren. Gebrek aan tijd en kennis, dus dan maar niet. Toen ik vroeg waarom ze dan geen externe deskundige in de arm hadden genomen, barstte de vrouw tegenover mij bijna in huilen uit. Drieduizend euro had ze betaald, voor een subsidiescan, en daarna had ze nooit meer iets vernomen van het advieskantoor. Ze had zich moeten verantwoorden tegen haar manager, en ze durfde nu niet meer met een subsidieconsultant in zee te gaan.

Wurgcontract
Een paar dagen eerder trof ik een ondernemer die zich had aangesloten bij een branche-organisatie, en via die weg een bepaalde adviespartij om subsidieondersteuning kan vragen. Nou ja kan, moet is het eigenlijk. Hij heeft een contract getekend waarmee hij instemt alleen van één bepaald kantoor gebruik te maken voor subsidiewerkzaamheden. Het is niet toegestaan subsidietrajecten door een ander bureau uit te laten voeren. Het bureau waar deze man aan vast zit is enorm duur, en werkt alleen op uren maal tarief. En bovendien is het bureau ook nog eens gespecialiseerd in een beperkt aantal regelingen. Het contract loopt nog een aantal jaar, en de ondernemer neemt liever niet teveel risico door een dure consultant te betalen voordat hij zeker weet of hij recht heeft op subsidie. Begrijpelijk, maar nu doet hij dus maar niets.

Externe subsidieprofessional heel normaal
Dit soort cases doen de reputatie van de subsidieadviseurs geen goed. En ondernemend Nederland ook niet. Het is heel normaal om voor subsidieactiviteiten een externe professional aan te trekken. Het aanvragen en de afwikkeling van een subsidie kan nu eenmaal tijdrovend en ingewikkeld zijn. Vooral wanneer u er het maximale uit wilt halen. Iemand met verstand van zaken kan u goed ondersteunen. Er ontstaat een win-win situatie. Natuurlijk moet u zo’n bureau een vergoeding betalen, maar u kunt dan gebruik maken van een subsidie voor uw innovatie die u in veel gevallen tienduizenden euro’s oplevert. En soms nog wel meer. Geld waar u gewoon recht op heeft, omdat u aan de voorwaarden voldoet. En u heeft er niet teveel werk mee zodat u zich met uw core business kunt bezighouden. U maakt ook gebruik van een accountant en een belastingadviseur, een subsidieadviseur pas eigenlijk heel mooi in dat rijtje.

Geen wurgcontracten, geen lasso
Gelukkig hebben wij bij Vindsubsidies geen last van de subsidiecowboys. Wij bouwen al meer dan twintig jaar met grote multinationals, mkb-bedrijven en (semi)overheidsorganisaties aan hun ambities. We vragen Europese, landelijke, regionale en fiscale regelingen aan voor mooie projecten en innovatieve ontwikkelingen. Deskundige adviseurs ondersteunen u gedurende het complete subsidietraject. Wij laten u niet in de steek nadat de aanvraag is ingediend. En wij zijn flexibel. Wij hanteren een contract dat dagelijks opzegbaar is. Dus geen wurgcontracten, en geen lasso. Wanneer een adviseur niet in staat is u continue naar tevredenheid te servicen en een win-win creëren, dan moeten wij ons werk gewoon beter doen. Klanten behoud je niet door een wurgcontract af te sluiten.

Martin Vaarhorst, Sales Executive van Vindsubsidies.

Gepubliceerd op 28-09-2017