Partnertoets binnenkort verplicht bij nieuwe coronasteun voor zzp'ers

woman-holding-a-planner-4008744.jpg

Partnertoets binnenkort verplicht bij nieuwe coronasteun voor zzp'ers

Zzp'ers die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner kunnen vanaf volgende maand geen coronasteun meer aanvragen op basis van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO).

Nu de coronacrisis langer duurt, moet voortzetting van de regeling volgens SZW-staatssecretaris Van Ark namelijk gepaard gaan met strengere voorwaarden. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) op basis van Haagse bronnen.

De invoering van de partnertoets is bedoeld om te garanderen dat alleen zzp'ers in 'broodnood' nog een beroep doen op de Tozo-regeling. Tot nu toe stelde het kabinet bewust nauwelijks eisen aan de aanvragers, omdat in eerste instantie snelheid boven zorgvuldigheid ging.

Sinds de invoering van de regeling hebben al ruim 440.000 zelfstandigen voor Tozo-steun aangeklopt bij hun gemeente. Die stormloop is zo groot dat het kabinet bij een verlenging van de regeling over wil gaan op een strengere beoordeling. In het kader daarvan zullen zelfstandigen vanaf juni dan ook schriftelijk moeten verklaren dat hun partner onvoldoende inkomen heeft om op terug te vallen.

De verlenging van de zzp-bijstand komt vrijdag aan bod in de ministerraad en het kabinet kondigt de nieuwe voorwaarden naar verwachting volgende week aan, zo meldt het FD.

Zie ook:
https://fd.nl/economie-politiek/1344976/kabinet-stelt-partnertoets-verplicht-bij-nieuwe-coronasteun-zzp-ers

Gepubliceerd op 15-05-2020