Overijssel ondersteunt bedrijven en verenigingen tijdens de coronacrisis

photo-of-grass-field-810893.jpg

Overijssel ondersteunt bedrijven en verenigingen tijdens de coronacrisis

De provincie Overijssel heeft drie nieuwe subsidieregelingen gepubliceerd ter ondersteuning van bedrijven en verenigingen tijdens de coronacrisis.

Het gaat om de Subsidieregeling cofinanciering noodsteun culturele en creatieve sector Overijssel (USOVNCC), de Subsidieregeling digitaliseringsvoucher mkb, culturele en maatschappelijke ondernemingen (USOVDIVO) en de Subsidieregeling vitale en gezonde samenleving 2020 (USOVVITAAL). De regelingen zijn onderdeel van het herstelpakket 'de Overijsselse Aanpak'.

Behalve de publicatie van de nieuwe regelingen heeft Overijssel ook het subsidieplafond voor de begin juni al gestarte Subsidieregeling financieringsvouchers mkb-ondernemingen, Coronacrisis 2020 (USOVFMC) – ter ondersteuning van mkb-ondernemingen bij het indienen van een aanvraag voor de volgende steunmaatregelen dan wel verruimde maatregelen van het Rijk: BMKB-C, GO-C, COL, KKC – verviervoudigd van € 150.000 naar € 600.000.

Na de zomer worden verder aanvullende maatregelen genomen, aldus de provincie.

Cofinanciering noodsteun culturele en creatieve sector

De provincie investeert in totaal € 3,4 miljoen om de culturele sector te ondersteunen. Daarvan is € 1,6 miljoen gereserveerd voor culturele instellingen die van vitaal belang zijn in de regio en waarvoor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap middelen beschikbaar heeft gesteld. Deze steun van het Rijk is onder voorbehoud van cofinanciering door de regio.

Samen met de gemeenten cofinanciert de provincie Overijssel deze steun vanuit het Rijk. Het gaat in Overijssel om Wilmink Muziekcentrum, Metropool, Concordia, Schouwburg Hengelo, Zwolse Theaters, De Fundatie, Hedon, Burgerweeshuis en MIMIK. Deze instellingen kunnen vanaf 13 juli 2020 een beroep doen op de Subsidieregeling cofinanciering noodsteun culturele en creatieve sector Overijssel.

Digitaliseringsvoucher

Overijsselse mkb'ers, culturele en maatschappelijke ondernemingen kunnen eveneens vanaf 13 juli 2020 een digitaliseringsvoucher aanvragen op basis van de Subsidieregeling digitaliseringsvoucher mkb, culturele en maatschappelijke ondernemingen.

Met zo'n voucher kan een in Overijssel gevestigd bedrijf worden ingeschakeld voor het digitaliseren van producten en productieprocessen en het digitaal bereiken en bedienen van klanten en leden. Denk hierbij aan zaken als het verbeteren van de webshop van een winkelier, het ontwikkelen van online inschrijfmodules voor sportlessen of het organiseren van een digitale tour of het aanbieden van een concert met een livestream.

De provincie verstrekt vouchers van maximaal € 2500 voor digitale dienstverlening en van maximaal € 10.000 voor digitalisering van producten en processen. Er is sprake van cofinanciering; de voucher kan worden ingezet voor maximaal de helft van de kosten. In totaal is voor een bedrag van € 250.000 aan vouchers beschikbaar.

Vitale en gezonde samenleving

Maatschappelijke, culturele of sportinitiatieven die betrekking hebben op de gevolgen van de coronacrisis en bijdragen aan een gezonde en vitale samenleving kunnen vanaf 3 augustus 2020 aanvragen indienen voor de Subsidieregeling vitale en gezonde samenleving 2020.

De regeling kan ook worden ingezet voor advies en ondersteuning om het verdienmodel te verbeteren en het initiatief toekomstbestendig te maken. De regeling is bedoeld voor echte noaberschapsinitiatieven, dus samenwerken aan het verbeteren van de leefomgeving, zoals het organiseren van locatietheater, nieuwe doelgroepen zoeken voor een sportvereniging of een project om eenzaamheid tegen te gaan.

Per initiatief is een bedrag van maximaal € 2500 beschikbaar. Eén van de voorwaarden voor het krijgen van subsidie is dat de aanvragers hun ervaringen delen op de website samenvoorelkaar.nl. Zo kunnen ook anderen hiervan leren.

Gepubliceerd op 10-07-2020