NOW-steun: 'onbewuste dochterbedrijven' krijgen tweede kans

pexels-pixabay-269077.jpg

NOW-steun: 'onbewuste dochterbedrijven' krijgen tweede kans

Bedrijven die zich niet hebben gerealiseerd dat ze onderdeel zijn van een groep en daardoor onbewust in de fout zijn gegaan bij het aanvragen van NOW-steun, krijgen alsnog de kans apart NOW-steun aan te vragen op werkmaatschappijniveau.

Voorwaarde is wel dat de groep als geheel geen omzetverlies van 20% heeft geleden, zo heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) laten weten aan de Tweede Kamer. De minister vindt het onwenselijk dat deze bedrijven buiten de boot zouden vallen, omdat zij een aanvraag hebben ingediend voordat hij met een aparte regeling voor werkmaatschappijen kwam, zo meldt Het Financieele Dagblad (FD).

Het kan bijvoorbeeld gaan om Nederlandse bedrijven die via een internationale structuur met elkaar zijn verbonden of om participatiemaatschappijen die niet als groep naar buiten treden en dus geen geconsolideerde jaarrekening hebben. Doordat aanvankelijk onduidelijkheid bestond over de regels waaraan deze bedrijven moesten voldoen, zijn door veel van deze bedrijven bij het aanvragen van steun uit de Eerste tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) onbewust fouten gemaakt.

Eerder spraken accountants de vrees uit dat veel van deze bedrijven een flink deel van de NOW-steun zouden moeten terugbetalen, maar door de tegemoetkoming van Koolmees lijkt dat nu van de baan.

Zie ook:
https://fd.nl/economie-politiek/1356360/now-steun-koolmees-komt-onbewuste-dochters-tegemoet

Gepubliceerd op 08-09-2020