Nieuwe SPUK voor lokale bibliotheekvoorzieningen

Vanaf half mei tot medio juni kunnen gemeenten een eenmalige specifieke uitkering aanvragen voor lokale bibliotheekvoorzieningen. De uitkering kan afhankelijk van de activiteiten oplopen tot een bedrag van € 440.000. In totaal is er dit jaar € 17,6 miljoen beschikbaar.

De rijksoverheid wil op  korte termijn gericht gaten in het fysieke bibliotheeknetwerk dichten en de kwaliteit verhogen. Door gebruik te maken van de tijdelijke regeling kunnen gemeenten het bibliothekennetwerk versterken en zich voorbereiden op de wijziging van de Bibliotheekwet in 2025. Dan gaat een zorgplicht gelden.

Gemeenten kunnen binnen de uitkering voor vier verschillende activiteiten subsidie aanvragen. Het gaat om, het oprichten van een nieuwe bibliotheekvestiging, het door ontwikkelen van een bestaande voorziening naar vestiging, het beter bemannen van de openingstijden en het verbeteren van de bibliobus in gemeenten waar geen bibliotheekvoorzieningen zijn.

Gemeenten met 200.000 of meer inwoners kunnen voor maximaal vier activiteiten een aanvraag indienen. Waarvan er maximaal twee aanvragen betrekking kunnen hebben op het oprichten van een nieuwe bibliotheekvestiging. Voor gemeenten met minder dan 200.000 inwoners geldt dat voor maximaal twee activiteiten een aanvraag ingediend kan worden.

Komt 2023 te vroeg? Dan komt er in 2024 nog een nieuwe mogelijkheid. Voor dat jaar is er namelijk al een budget aangekondigd van € 38,4 miljoen.

Wil je hulp bij het aanvragen van deze SPUK? Bel naar 088 202 0400 of laat je gegevens achter via de knop hieronder.

Gepubliceerd op 23-04-2023