Mkb’ers in Noord-Nederland: deze maand nog miljoenen te verdelen uit VIA-pot

noordelijke-provincies-1.jpg (1)

Mkb’ers in Noord-Nederland: deze maand nog miljoenen te verdelen uit VIA-pot

U bent ondernemer in Drenthe, Friesland of Groningen en zoekt nog subsidie voor uw innovatieproject? Er zijn tot 30 juni nog miljoenen te verdelen vanuit de mkb-subsidie Versneller Innovatieve Ambities (VIA). Deze relatief nieuwe subsidie richt zich op algemeen vernieuwende projecten en innovaties en investeringen op het gebied van CO2-reductie. De regeling mag nu nog worden gestapeld met de WBSO. Zo worden ook materialen voor prototypes gefinancierd. U heeft nog een paar weken de tijd om een goede aanvraag in te dienen.

De VIA werd eind vorig jaar met veel enthousiasme aangekondigd door Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Helaas blijken de voorwaarden in de regeling zoals deze nu is, te ‘vaag’ en onduidelijk, waardoor ondernemers er onvoldoende van weten te profiteren en er nog steeds budget beschikbaar is. De aanvraagdeadline was aanvankelijk eind april en is nu tot uiterlijk 30 juni verlengd.

De VIA kent twee onderdelen. Een voor projecten die draaien om CO2-reductie en een voor algemene innovatie. Voor beide onderdelen is nog ruim budget. In totaal is er nog € 3 miljoen beschikbaar voor onderzoek en experimentele ontwikkelingen van nieuwe en bestaande producten, processen en diensten.

Tot € 100.000 subsidie
Individuele ondernemers krijgen 35% van de subsidiabele kosten vergoed, wanneer zij samenwerken is dit 50%. Kosten die in aanmerking komen voor subsidie zijn kosten voor materialen voor de bouw van een prototype en kosten voor het inschakelen een onafhankelijke extern deskundige. Subsidie voor innovatieve activiteiten en investeringen kan oplopen tot € 75.000, wanneer het project gericht is op een koolstofarme economie is het maximale bedrag € 100.000.

Regeling stapelbaar met WBSO
De regeling is sowieso interessant voor ondernemers die nu gebruik maken van de WBSO. Zo vergoedt de VIA bijvoorbeeld de kosten voor de materialen die zijn gebruikt voor de prototypes. De subsidie mag nu nog bovenop de WBSO worden aangevraagd. Dit gaat in de toekomst veranderen.

Versie 2.0
De VIA-subsidie komt na het aflopen van deze eerste openstelling zeer waarschijnlijk terug. Maar wel in een andere vorm. Verschillende aanpassingen zullen er op zijn gericht om de regeling toegankelijker te maken, zodat meer mkb-bedrijven de subsidie weten te benutten. Daarnaast komen er ook beperkingen. Zo zal het stapelen met de WBSO in de VIA 2.0 vermoedelijk niet meer mogelijk zijn. Het is nog niet bekend wanneer SNN de nieuwe openstelling publiceert.

Hulp om snel een aanvraag indienen?
U heeft nog een paar weken om een aanvraag in te dienen die voldoet aan alle voorwaarden van de regeling. Vindsubsidies kent de regeling goed en kan voor u toetsen of uw project of investering passen binnen de VIA en zorgen dat uw aanvraag op tijd binnen is. Gezien het budget dat nog te verdelen is, maakt u een goede kans op tienduizenden euro’s subsidie voor uw bedrijf. Dat is snel verdiend.

Vindsubsidies consultant Tim Lage Venterink

Gepubliceerd op 02-06-2016