MIT-innovatiesubsidie voor haalbaarheidsprojecten binnen het mkb omlaag naar € 20.000

haalbaarheidsproject.jpg (1)

MIT-innovatiesubsidie voor haalbaarheidsprojecten binnen het mkb omlaag naar € 20.000


De regeling Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) stimuleert innovatie bij het midden- en kleinbedrijf (mkb). Vanuit de populaire regeling kan onder meer subsidie worden aangevraagd voor haalbaarheidsprojecten en R&D-samenwerkingsprojecten. De MIT-subsidie voor haalbaarheidsprojecten gaat dit jaar omlaag van € 25.000 naar € 20.000.

De MIT-regeling is verdeeld in een aantal provinciale/regionale programma's en een landelijke vangnetregeling. De provincie Zuid-Holland meldde deze week als eerste meer informatie over de MIT-regeling 2019. Zo maakte de provincie bekend dat haar provinciale MIT-regeling van 9 april tot en met 10 september 2019 weer open zal worden gesteld voor het indienen van haalbaarheidsprojecten en van 11 juni tot en met 10 september 2019 voor R&D-samenwerkingsprojecten.

Verder meldde Zuid-Holland dat de subsidie voor haalbaarheidsprojecten dit jaar nog maar maximaal € 20.000 bedraagt (dit was vorig jaar nog € 25.000). Het subsidiepercentage voor haalbaarheidsprojecten blijft wel ongewijzigd op maximaal 40% van de subsidiabele kosten staan.

Provincie Zuid-Holland bevestigt landelijke verlaging
De betreffende verlaging van de maximumsubsidie voor haalbaarheidsprojecten werd nogal terloops gemeld, maar Zuid-Holland heeft inmiddels telefonisch bevestigd dat de verlaging voortvloeit uit landelijke afspraken. De MIT-subsidie voor haalbaarheidsprojecten gaat dan ook niet alleen in Zuid-Holland omlaag, maar in heel Nederland.

Niet de eerste verlaging
Het betreft niet de eerste verlaging van de subsidie voor MIT-haalbaarheidsprojecten: in 2017 werd het maximale subsidiebedrag al verlaagd van € 50.000 naar € 25.000. Ondanks deze verlaging werden de afgelopen jaren nog steeds veel meer aanvragen ingediend voor haalbaarheidsprojecten dan er budget beschikbaar was.

RVO wil ''nog niet bevestigen''
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) – die de landelijke MIT-regeling uitvoert – wil de verlaging overigens ''nog niet bevestigen''. RVO blijft op het officiële standpunt staan dat pas na publicatie in de Staatscourant duidelijk zal worden hoe de MIT-regeling voor 2019 eruit komt te zien.

Weten welke subsidies nog meer de kosten haalbaarheidsonderzoeken en innovatieprojecten vergoeden? Wij hebben experts op elk vakgebied die je vertellen waar komend jaar de beste kansen liggen.

Gepubliceerd op 17-01-2019