MIA: fiscale aftrek voor milieuvriendelijke investeringen en processen

Mia Fiscale Aftrek Voor Milieuvriendelijke Investeringen En Processen

MIA: fiscale aftrek voor milieuvriendelijke investeringen en processen

Ook de fiscale regeling Milieu Investeringsaftrek (MIA) is interessant voor de afval- en recyclingbranche. De MIA is een fiscale regeling voor ondernemers die duurzaam investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, materialen, gebouwen of productieprocessen. De MIA wordt vaak gecombineerd met de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

Je kunt MIA aanvragen voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor je bedrijf maar ook voor milieubesparing die je genereert door een aanpassing/ investering in het afval- of recyclingproces. Hiervoor moet je met een berekening kunnen aantonen hoe groot deze besparing is. Dit is vaak een complexe berekening. Vindsubsidies kan deze berekening, die je tienduizenden tot tonnen euro’s kan opleveren, voor je uitvoeren.

36 % van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst

De regeling biedt de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. In 2020 kun je tot 36 % van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Met de VAMIL kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op elk willekeurig moment en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op. Afhankelijk van de categorie waartoe het bedrijfsmiddel wordt gerekend, is het mogelijk in aanmerking te komen voor uitsluitend MIA of VAMIL, of voor beide regelingen. De hoogte van de fiscale aftrek voor MIA is afhankelijk van de categorie waartoe de investering behoort. Interessante categorieën voor jouw branche zijn:

  • Thema-overstijgende milieu-innovatie
  • Grondstoffen- en watergebruik
  • Ruimtegebruik

Je kunt MIA aanvragen tot 3 maanden na de opdrachtverstrekking van de investering. Wij helpen je graag gebruik te maken van deze fiscale regeling.

Gepubliceerd op 16-04-2020