Meer steun voor vaste lasten bedrijven in tweede steunpakket coronacrisis

action-artisan-burnt-construction-1145434.jpg

Meer steun voor vaste lasten bedrijven in tweede steunpakket coronacrisis

Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis krijgen binnenkort meer steun voor het betalen van hun vaste lasten, zoals de huur.

In het aankomende nieuwe steunpakket voor het bedrijfsleven, dat het kabinet vermoedelijk woensdag aankondigt, kan deze vergoeding oplopen tot maximaal € 20.000 voor de maanden juni, juli en augustus. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het omzetverlies.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) op basis van Haagse bronnen. In het eerste steunpakket, dat loopt tot 1 juni, kunnen ondernemers via de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) eenmalig € 4000 krijgen voor hun vaste lasten.

Verlenging NOW-regeling

Verder is de verwachting dat het kabinet de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) gaat verlengen. Hieruit krijgen bedrijven subsidie voor maximaal 90% van de loonsom.

Wel veranderen de voorwaarden van de NOW-regeling. Zo mogen bedrijven die loonsubsidie ontvangen dit jaar geen dividend of bonussen uitkeren. De boete op ontslag gaat daarentegen zoals aangekondigd van tafel​. Wel krijgen vakbonden vermoedelijk een grotere rol bij ontslagprocedures.


Als geste naar de horecabranche, geldt voor bedrijven als referentiekader voor de loonsteun voortaan de maand maart in plaats van januari. Voor veel café-eigenaren en restauranthouders pakt dit gunstig uit omdat de wintermaanden traditioneel rustig zijn en zij dan minder personeel in dienst hebben.

Beperking Tozo-regeling

In het tweede steunpakket gaat het kabinet ook strengere voorwaarden stellen aan de steun voor zelfstandigen via de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

Zoals vorige week al gemeld zullen zzp'ers die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner vanaf juni geen coronasteun meer kunnen aanvragen. De invoering van de zogeheten partnertoets is bedoeld om te garanderen dat alleen zzp'ers in 'broodnood' nog een beroep gaan doen op de regeling.

Zie ook: 

Zie ookhttps://fd.nl/economie-politiek/1345294/bedrijven-krijgen-hogere-compensatie-voor-vaste-lasten-in-nieuwe-steunronde

Gepubliceerd op 19-05-2020