Laat bedrijven zelf bij WBSO-aanvraag kiezen: voordeel via loonheffing of Vpb

microscope-2-1.jpg (1)

Laat bedrijven zelf bij WBSO-aanvraag kiezen: voordeel via loonheffing of Vpb

Bedrijven die de innovatiesubsidie WBSO aanvragen, zouden de keuze moeten hebben of zij financieel voordeel willen behalen via een afdrachtvermindering op de loonheffing of de vennootschapsbelasting. Dat is een veel betere oplossing voor de groep bedrijven die vanaf 2016 nadeel ondervindt van de samenvoeging van de WBSO en RDA, dan het voorstel van FBNed om het percentage afdrachtvermindering van de tweede schijf te verhogen.

De samenvoeging van de WBSO en RDA zou volgens FBNed en een aantal kapitaalintensieve bedrijven niet goed vallen bij Nederlandse familiebedrijven, zo bleek deze week uit een artikel in Het Financieele Dagblad.

Wanneer de regelingen zijn geïntegreerd, kunnen innovatieve bedrijven vanaf volgend jaar alleen nog subsidie krijgen in de vorm van een lagere loonheffing, terwijl de subsidie nu nog wordt verrekend met de loonheffing (WBSO) en de verschuldigde vennootschapsbelasting (RDA).

Volgens FBNed en de bedrijven lopen familiebedrijven zo miljoenen mis, omdat er in verhouding te weinig loonheffing wordt afgedragen om alle R&D-investeringen op te kunnen verhalen. FBNed stelt als compensatie voor het percentage afdrachtvermindering van de tweede schijf te verhogen van 16% naar 18%.

95% van de bedrijven juist blij met de samenvoeging
Vindsubsidies bemerkt echter hele andere geluiden in de markt dan FBNed. Bepaalde kapitaalintensieve bedrijven hebben weliswaar nadeel bij de samenvoeging, maar dit is een kleine groep. Een minderheid. Wij horen als groot adviesbureau in de markt juist bijna alleen positieve geluiden. Ook van familiebedrijven. Meer bedrijven gaan beter profiteren van de regeling, waardoor er meer geld terecht komt in de Nederlandse economie. Zoals de bedrijven die in Nederland geen vennootschapsbelasting betalen. Ik schat het aantal bedrijven dat de integratie toejuicht op 95%.

Betere oplossing
EZ-minister Kamp moet de voorgenomen plannen voor de samenvoeging dan ook niet drastisch wijzigen. En het voorstel van FBNed om het percentage afdrachtvermindering van de tweede schijf van de vernieuwde WBSO met 2% te verhogen, gaat geen substantieel voordeel opleveren.

Een beter voorstel: laat bedrijven, op het moment dat ze WBSO gaan aanvragen, kiezen waarover zij het financieel voordeel willen behalen. Willen zij de uitgaven in mindering brengen op de loonheffing of op de vennootschapsbelasting? Natuurlijk zitten hier 'haken en ogen' aan. Maar het is zeker iets voor de overheid om over na te denken.

Vindsubsidies-directeur Henk Heerink

Gepubliceerd op 15-10-2015