Komkommertijd? Nog niet in de subsidiewereld!

cucumber-685704_960_720-1.jpg (1)

Komkommertijd? Nog niet in de subsidiewereld!

BLOG - Enige weken geleden is de astronomische zomer begonnen, de eerste scholen zijn met vakantie en op televisie worden alleen nog maar herhalingen uitgezonden, oftewel de komkommertijd is aangebroken! Ook de ministeries, provincies en andere subsidieverstrekkers gaan deze zomer weer met reces. Maar tot nu toe is daar nog weinig van te merken. De afgelopen weken is er namelijk veel gebeurd op het gebied van subsidies.

Een kort overzicht van recent gepubliceerd subsidienieuws waarmee u wellicht uw voordeel kunt doen:

  • MIT: het onderdeel R&D-samenwerkingsprojecten van de populaire subsidie Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) is van 3 juli tot en met 7 september 2017 geopend voor het indienen van een subsidieaanvraag. De MIT-regeling is verdeeld in een aantal regionale programma’s met elk een eigen budget: Noord, Oost, West en Zuid.
  • ESF: vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) komt een bedrag van maar liefst € 12,5 miljoen beschikbaar voor Nederlandse projecten om werkenden langer gezond en vitaal aan het werk te houden. Belangstellenden kunnen van 25 september tot en met 13 oktober 2017 hun aanvragen indienen.
  • IPC: van 21 september tot en met 5 oktober 2017 kunnen samenwerkende mkb’ers uit dezelfde regio, keten of branche die een meerjarig innovatietraject uitvoeren weer subsidie aanvragen op basis van de regeling Innovatieprestatiecontracten (IPC). September lijkt nog een eind weg, maar voor partijen die gebruik willen maken van deze interessante regeling is het aan te raden toch al wat voorbereidingen te gaan treffen.
  • SDE+: de najaarsronde 2017 van het Besluit stimulering duurzame energieproductie (SDE+) is gepubliceerd. De details van deze openstelling werden overigens eerder al bekendgemaakt. Voor de najaarsronde van 2017 is een budget van € 6 miljard beschikbaar. Deze ronde staat van 3 oktober tot en met 26 oktober 2017 open voor het indienen van aanvragen.
  • Praktijkleren: de regeling Praktijkleren wordt in het nieuwe schooljaar uitgebreid. Dat betekent dat ook leerwerkplaatsen voor leerlingen uit het VSO, pro en entree vmbo dan in aanmerking komen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 15 september van dit jaar. Er is ruim budget beschikbaar dit jaar, € 205 miljoen, maar de regeling is razend populair. Mis de deadline, kort na de zomervakantie, dus niet.
  • EIA: Het aftrekpercentage van de Energie-investeringsaftrek (EIA) is met terugwerkende kracht per 1 januari 2017 met een half procentpunt verlaagd tot 55%. De EIA kreeg in 2016 overigens in totaal 17.192 aanvragen binnen met een totaal van € 1352 miljoen aan energiezuinige investeringen.
  • OP-Oost Grote R&D projecten: het onderdeel Grote R&D-projecten van de Beleidsregel Operationeel Programma EFRO Oost-Nederland 2017 is flink gewijzigd. Het beschikbare budget voor Grote R&D-projecten: Algemene Innovatie is verhoogd en de openstellingstermijn is aangepast. Ook komt er een extra openstelling voor Grote R&D-projecten: Koolstofarme Innovatie in Gelderland. Voor beide openstellingen wordt daarnaast de verdeelsystematiek gewijzigd van tender naar first come first serve.

Interesse?
Voor ondernemers is het dus niet nodig om zich te vervelen deze zomermaanden! Neem gerust contact met ons op om te kijken of uw project past bij één van bovengenoemde of misschien wel andere interessante (subsidie)regelingen.

Vindsubsidies researcher Danaë de Jong

Gepubliceerd op 13-07-2017