Ketenmachtiging eHerkenning vanaf 2021 verplicht bij WBSO aanvragen. Gedoe?

e-herkenning-regelen.jpg

Ketenmachtiging eHerkenning vanaf 2021 verplicht bij WBSO aanvragen. Gedoe?


Vanaf 2021 kan de WBSO subsidie worden aangevraagd via een nieuw online portaal van de RVO. Dit portaal heeft allerlei voordelen, maar het regelen om er gebruik van te kunnen maken, geeft gedoe. Ondernemers die gebruik maken van een intermediair moeten voor hun adviseur namelijk een ketenmachtiging voor e-herkenning regelen. Per post. Hoe zit dat precies?

De machtiging houdt in: een formulier met daarin allerlei relevante gegevens, plus een kopie van het ID-bewijs van de tekenbevoegde die de machtiging afgeeft. Dit geheel moet ouderwets per post naar een leverancier van eHerkenning. Veilig én volgens de richtlijnen van de Wet Digitale Overheid waaraan ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zich moet confirmeren. Allemaal heel logisch, maar de aankondiging van het nieuwe loket en de veranderingen rond het machtigen van intermediairs, brengt in WBSO -land onrust teweeg.

Nieuwe WBSO-portaal heeft veel voordelen, alles is volledig digitaal

Het nieuwe aanvraagportaal van de RVO betekent op veel gebieden een vooruitgang ten opzichte van het bestaande e-loket. Het portaal biedt een totaal overzicht van het WBSO-dossier van ondernemers met daarin alle relevante stukken van nieuwe en oude aanvragen en de status van lopende projecten. En alle communicatie verloopt digitaal via het portaal. Een beschikking in de brievenbus behoort vanaf volgend jaar tot de verleden tijd. En omdat het proces straks volledig digitaal is, moet de RVO dus voldoen aan de Wet Digitale Overheid en moet dus ook de eHerkenning veilig worden geregeld. Elk bedrijf mag een intermediair machtigen voor toegang tot het portaal om alle WBSO-zaken te regelen. De RVO gaat alle bedrijven die gebruik maken van de WBSO een brief sturen waarin de veranderingen en het verzoek tot een ketenmachtiging voor adviseurs staan aangekondigd. Hierin staat precies omschreven wat de bedoeling is en wat de deadlines zijn. Naar verwachting gaat het nieuwe portaal in het 2e kwartaal volledig open, streefdatum van het RVO is 1 april 2021.

Vindsubsidies helpt klanten met het regelen van de ketenmachtiging

Vindsubsidies zal haar klanten ook zelf informeren over het proces en hen stap voor stap mee nemen, zodat alles straks goed geregeld is. Dat dit proces soepel verloopt is van belang, want de ketenmachtiging gaat uiteindelijk voor alle subsidies gelden. Immers, alle subsidieverstrekkende overheden zullen zich moeten houden aan de Wet Digitale Overheid.

Bedrijven die via Vindsubsidies WBSO aanvragen, ontvangen de komende periode informatie over de te nemen stappen en hoeven zelf nu niets te doen.

Gepubliceerd op 10-11-2020