Investeren hoort erbij, subsidies ook?

Als ondernemer ben je scherp op de ontwikkeling van je corebusiness. Of dat een eenmanszaak, MKB-bedrijf of multinational is, je moet voortdurend en tijdig bijsturen om up-to-date te blijven. En daar hoort ook het investeren in mensen, machines en innovatie bij. Deze zaken worden steeds complexer en lopen naadloos in elkaar over. Een goed uitgebalanceerd team zonder passende innovatieve uitdagingen of een verouderd machinepark gaan het op de lange termijn niet redden. Maar ook andere interne combinaties zijn niet gewenst. Je weet dat investeren erbij hoort, maar subsidies ook?

 

Investeren en subsidies voor MKB-bedrijf in de maakindustrie

Stel, je hebt een MKB-bedrijf in de maakindustrie met personeel, een eigen bedrijfspand en machinepark en je maakt jaarlijks winst. Welke subsidies zou je dan kunnen benutten? Dat hangt af van waarin je gaat investeren.

Misschien wil je investeren in je bedrijfspand om deze duurzamer en energiezuiniger te maken? Bijvoorbeeld door warmtepompen te plaatsen, of verlichting te vervangen door Ledverlichting of het pand te isoleren. Dan zijn er subsidies zoals de Energie-Investeringsaftrek (EIA), de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) of de Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE) die hiervoor in aanmerking komen. Of kies je voor elektrische bedrijfswagens of heftrucks? Ook daar zijn subsidies voor.

Of misschien wil je besparen op de grondstoffen die je in het productieproces nodig hebt, of ga je restproducten hergebruiken? Bijvoorbeeld door te investeren in en infiltratiesysteem voor het bufferen en infiltreren van regenwater, of het vervangen van productie apparatuur door nieuwe en innovatieve grondstof besparende apparatuur. Dan is de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) een subsidiemogelijkheid.

Ben je bezig met een technische ontwikkeling, dan wel op product- of procesniveau? Dan kun je ook nog flink op je loonkosten besparen met de WBSO-subsidie. En dan komt ook de innovatiebox om de hoek kijken, waardoor je minder winstbelasting hoeft te betalen. Heb je plannen voor een innovatie, maar wil je eerst nog onderzoeken of het haalbaar is? Dan is daar speciaal de MIT-Haalbaarheid subsidie voor.

En werk je samen met andere bedrijven in de productieketen aan innovaties, duurzaamheid of recycling, dan zijn er nog meer subsidies zoals de MIT-samenwerkingssubsidie, EFRO-subsidie of de circulaire ketenprojecten subsidie.

En vergeet het human capital van je onderneming niet! Ook daarin zul je moeten investeren om ervoor te zorgen dat je medewerkers mee groeien met alle veranderingen in de maatschappij en de smart industrie ontwikkelingen. De SLIM-subsidie helpt je bijvoorbeeld met de loopbaan- en ontwikkeladviezen, of helpt je een bedrijfsschool op te zetten.

 

Subsidies helpen bij investeren, maar is geen gratis geld

Kortom, als je wilt investeren dan sta je er niet alleen voor, er zijn genoeg subsidies. De overheid heeft namelijk belang bij een gezond investeringsklimaat en een gezonde, groeiende economie, waarbij ook het milieu aandacht krijgt.

Veel bedrijven denken echter dat een overheidsbijdrage "gratis" geld is. Dat is een misvatting, want er wordt altijd een eigen bijdrage van je verlangd. Als onderneming moet je bereid zijn een deel zelf te investeren.

Daarnaast wordt er ook nog een administratieve inspanning van je verwacht. Je zult dus naast geld ook tijd moeten investeren. De subsidieverstrekker stelt eisen aan de verslaglegging, dat is eigenlijk helemaal niet zo vreemd. Elke willekeurige bank vraagt bij het verstrekken van kapitaal toch ook om een businessplan en financieringsplaatje? Je sluit een zakelijke overeenkomst om je bedrijf naar een hoger plan te brengen, een subsidie kun je zo ook zien.

 

Subsidies vragen planning & geduld

Wat ook vaak wordt vergeten is dat je voorafgaande aan de activiteiten een aanvraag moet indienen. Daardoor word je voordat je aan de slag gaat nog een keer gedwongen goed na te denken over het plan. Dat de subsidieverstrekker bij de beoordeling ook niet over een nacht ijs gaat is logisch. In de ogen van de ondernemer gaat dat alleen vaak niet snel genoeg. Gelukkig hoef je niet altijd op de beslissing van de subsidieverstrekker te wachten. Vaak mag je al na het aanvragen voor eigen rekening en risico beginnen met het uitvoeren van je plannen. Let wel op dat iedere subsidie net even andere regels en methodes hanteert. Daarom is het aangeraden goed geïnformeerd een subsidietraject aan te gaan.

Belangrijk is in ieder geval dat de mogelijk voor een subsidie in het beslistraject wordt meegenomen. Hou er wel rekening mee dat het antwoord op jouw subsidieaanvraag ook NEE kan zijn. Vaak zijn de subsidiebudgetten namelijk beperkt en krijgen alleen de beste projecten subsidie, of wordt er geloot en moet je net geluk hebben dat jouw project wordt ingeloot.

 

Subsidieadvies biedt onverwachte mogelijkheden

Als ondernemer moet je voortdurende beslissingen nemen. Welke nieuwe producten wil je gaan ontwikkelen, welke plannen ga je uitvoeren, welke investeringen ga je doen? Wij kunnen vanuit de subsidie optiek als partner met je meedenken in deze beslismomenten. We leggen je plannen naast de subsidie en kunnen je vertellen welke activiteiten wel en welke niet in aanmerking komen voor subsidies.

We vertalen jouw plannen naar complete subsidieaanvragen en zorgen ervoor dat we deze op het juiste moment indienen. Hierdoor ontzorgen we de onderneming en dragen we ons steentje bij aan de beoogde ontwikkeling van jouw bedrijf.

We leggen de lat voor de kwaliteit van onze dienstverlening hoog, maar we willen de drempel voor subsidies voor bedrijven graag laag houden. Samen naar je plannen kijken en daar de onderdelen die voor subsidies in aanmerking zouden kunnen komen uit halen en in het juiste perspectief zetten. Gegarandeerd dat er uit een gesprek onverwachte mogelijkheden naar voren komen! 

Sproetje Nieuw

Nieuwsgierig geworden?

Onze consultants denken graag met je mee over de mogelijkheden binnen jouw bedrijf. Neem direct contact op en ontdek voor welke subsidies jij in aanmerking komt.

 

Houd spam tegen

Gepubliceerd op 26-10-2022

Meer weten? Klik op een van de gerelateerde onderwerpen