Grote buitenlandse bedrijven vragen steeds meer SDE+ aan. Wat betekent dit voor u?

renewable_energy_park.jpg (2)

Grote buitenlandse bedrijven vragen steeds meer SDE+ aan. Wat betekent dit voor u?

BLOG - De aanleg van grootschalige parken voor zonne-energie in Nederland wordt grotendeels een buitenlandse aangelegenheid. De markt wordt namelijk overspoeld door buitenlandse bedrijven, zo hebben diverse projectontwikkelaars en subsidie-adviseurs laten weten aan Het Financieele Dagblad (FD).

De bedrijven worden onder meer aangetrokken door de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+), waaruit jaarlijks miljarden euro's aan subsidie zijn te verdelen.

Miljarden naar buitenlandse partijen
Inmiddels komt meer dan een derde van het subsidiegeld dat naar zonneparken gaat in buitenlandse handen. Behalve door de aantrekkelijke subsidie komt dit volgens experts ook doordat Nederland pas laat met beleid kwam voor grote zonneparken, waardoor er in eigen land te weinig expertise is ontwikkeld op dit gebied. In het buitenland is dat juist wel gebeurd en die bedrijven komen nu dus volop naar Nederland. Recente voorbeelden zijn het Noorse Statskraft, het Chinese Unisun en de Deense investeerder in duurzame energie Obton.

Ook bij andere vormen van duurzame energie gaan er miljarden aan subsidies naar buitenlandse bedrijven. De aanbesteding van het eerste grote windpark op zee werd bijvoorbeeld gewonnen door het Deense Orsted, dat toen nog Dong heette. Andere voorbeelden zijn het Duitse RWE en het Franse Engie, die bij elkaar meer dan € 2 miljard SDE+ subsidie ontvangen voor de bijstook van biomassa in hun Nederlandse kolencentrales.

Dat al dat geld naar grote buitenlandse partijen gaat, is aan de ene kant jammer voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb). Maar aan de andere kant is het natuurlijk mooi dat er zoveel groene energie relatief kostengunstig wordt opgewekt dankzij de grote projecten van de buitenlandse bedrijven.

SDE+ mogelijk aangepast voor kleinere zonneprojecten
Doordat er de laatste tijd zoveel subsidiegeld naar grootschalige zonneprojecten gaat, onderzoekt de overheid momenteel of de SDE+ nog wel de juiste stimulans biedt voor kleinschalige zonneprojecten (projecten kleiner dan 250 kW). Deze kleinere projecten zijn moeilijker rendabel te maken door onder andere de hogere investeringskosten per eenheid geïnstalleerd vermogen.

Het onderzoek moet voor de openstelling van de SDE+ in het najaar 2018 zijn afgerond, zodat snel wijzigingen kunnen worden doorgevoerd voor de stimulering van deze categorie projecten. Vooral het mkb zou hiervan moeten gaan profiteren.

De slagingskans van uw project vergroten?
Voor de 13 maart startende voorjaarsopenstelling wordt er echter nog niks gewijzigd. Uw aanvraag zal dus ook moeten concurreren met die van grote buitenlandse bedrijven. Geen ramp, want u kunt er zelf heel veel aan doen om de slagingskans van uw aanvraag te vergroten. Wilt u weten hoe? Neem dan contact op met onze SDE+ specialisten.

Gepubliceerd op 26-02-2018