(Groen) investeren aan het eind van het jaar? Vergeet de subsidie niet!

green-piggy-bank-and-light.jpg

(Groen) investeren aan het eind van het jaar? Vergeet de subsidie niet!

Veel ondernemers investeren graag in de laatste maanden van het jaar of maken een investeringslijst voor het nieuwe jaar. Wanneer deze investeringen duurzaam zijn , kun je een flinke korting krijgen op deze investeringen via verschillende subsidies en fiscale regelingen zoals de EIA, MIA en Vamil. Ook kan de VEKI interessant zijn wanneer besparingen kunnen worden omgerekend naar CO2-reductie.

Voor de Energie Investeringsaftrek (EIA), Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), geldt dat ondernemers nog tot drie maanden na opdrachtverstrekking aan de leverancier subsidie kunnen aanvragen. Dus heb je onlangs een investering gedaan, dan is het nog niet te laat om de subsidie te regelen!

Hoe hoog is het fiscale voordeel van de EIA, MIA en Vamil?

Voor investeringen die nog in 2020 worden gedaan is deze aftrek via de EIA 45% van de investeringskosten. Het netto-voordeel is dan zo’n 11,25% van de aanschaf. Via de MIA geldt een fiscaal aftrekpercentage van maximaal 36% en voor de Vamil is dat percentage 75%. De Vamil mag bovendien worden gecombineerd met andere subsidies of fiscale regelingen, zo wordt de Vamil vaak samen met de MIA benut.

Subsidie op een bedrijfsmiddel of een besparing (berekening)

Zowel de EIA als de MIA kun je aanvragen voor een bedrijfsmiddel dat voor komt op de door RVO jaarlijks gepubliceerde Energielijst en Milieulijst (in December worden de nieuwe lijsten voor investeringen in 2021 bekend gemaakt), of aan de hand van een berekening van de besparing die in de nieuwe situatie (na de investering) wordt behaald ten opzichte van de oude situatie. Deze berekening is niet altijd eenvoudig, maar daarvoor kun je een adviseur van Vindsubsidies inschakelen.

Meerdere besparingselementen? Dan misschien VEKI aanvragen
Investeer je niet alleen in energie- of milieubesparing maar bespaar je ook op andere stoffen of materialen zoals papier, inkt of water? Dan kan het ook interessant zijn om VEKI subsidie aan te vragen. Deze regeling keert subsidie uit op basis van de behaalde CO2-reductie. Onze specialisten voeren graag een berekening uit en kunnen de subsidie voor jou aanvragen. Wanneer je aan de voorwaarden van de regeling voldoet is de slagingskans groot, er is nog meer dan € 18 miljoen beschikbaar tot eind 2021.

Investeringen laten checken op subsidies?
Kortom, heb je plannen om nog dit jaar te investeren in een energiebesparende of milieuvriendelijke machine of techniek? Of heb je de afgelopen maand een investering gedaan maar niet aan eventuele subsidiemogelijkheden gedacht?


Laat ons even checken, misschien kun je een aanzienlijk deel van het aankoopbedrag nog terughalen aan subsidie.

Contact met onze energiespecialisten voor een subsidie voor jouw duurzame investering?

Gepubliceerd op 09-11-2020