Eurostars: hoge slaagkans voor Health, Life Science en ICT

eurostars-health-1.jpg (1)

Eurostars: hoge slaagkans voor Health, Life Science en ICT

BLOG - Het mkb en Europa, het blijft een lastige verhouding. De slaagkans van mkb-projecten binnen Europese subsidieprogramma’s is ronduit laag. Voor het grote Horizon 2020 zelfs minder dan 5%. Een positieve uitzondering op Europees subsidieniveau is Eurostars. Hier is de slaagkans zo’n 20%, en voor Nederlandse partijen zelfs boven de 30%. Opvallend is dat vooral projecten binnen de topsectoren Health, Life Science en ICT zeer goed worden ontvangen. En er zijn meer voordelen!

Zo kent deze subsidie een korte doorlooptijd. Dat wil zeggen: wanneer u een subsidie aanvraagt – en deze wordt positief beschikt – dan kunt u maximaal zeven maanden later starten met uw project. Dat is veel sneller dan bij andere Europese regelingen waarbij deze zogenoemde ‘time to contract’ kan oplopen tot meer dan een jaar. En soms wel bijna twee jaar. Veel te lang voor een innovatieve mkb’er die zijn product op de markt wil zetten.

Dus Eurostars is een prima optie wanneer u subsidie zoekt voor uw internationale samenwerking. Wat levert Eurostars u op?

Eurostars levert u in elk geval een flinke subsidiebijdrage op voor uw project. De subsidie bedraagt tussen de 35% en 50% van de subsidiabele kosten. Oké, dat is minder dan een Horizon-subsidie, want die kan oplopen tot 70% of zelfs 100%. Maar in ruil daarvoor kunt u uw ontwikkeling of product dus wel veel sneller lanceren. En met minder obstakels. Eurostars is, zeker voor mkb-bedrijven, vele malen toegankelijker dan de grote EU-kaderprogramma’s. En uw slaagkans is vele malen hoger.

Succes project
Recent is een Eurostars aanvraag ingediend door penvoerder Twente Medical Systems International (TMSi) goed gekeurd door de Europese Commissie. Binnen het consortium werkt TMSi samen met de Technische Universiteit Eindhoven en de Franse partners Centre National De La Recherche Scientifique en La Hospital Amiens-Picardie. TMSi ontwikkelt met haar partners een self-care apparaat om het risico op vroeggeboorte te verminderen. Het project is door de Europese Commissie beloond met een Eurostars subsidie.

Voorwaarden & bedrag
Eurostars stimuleert Europees ondernemerschap door internationale onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten te stimuleren, die worden geleid door een mkb-bedrijf. De projectpartners moeten afkomstig zijn uit minimaal twee verschillende landen. Aansluiting van een kennisinstelling is een pre. Ook grote bedrijven mogen participeren in een samenwerkingsverband.

Eurostars aanvragen?
De voorjaarsopenstelling van Eurostars leverde 21 Nederlandse projecten een positieve beschikking op. De meest recente aanvraagronde sloot medio september. Er zijn in totaal 376 aanvragen ingediend, waarvan 74 afkomstig uit Nederland.

Sluit u volgend jaar ook aan? De deadlines voor het aanvragen van Eurostars in 2017 zijn 2 maart en 14 september. Het kan geen kwaad uw (beoogde) project vast te laten toetsen. Wij hebben ervaring met Eurostars en pakken dit graag samen met u op!

Vindsubsidies consultant Tim Lage Venterink

Gepubliceerd op 20-10-2016