Erasmus+: wat moet je weten?

pexels-canva-studio-3194518.jpg

Info voordat je gaat aanvragen

De belangrijkste feiten over Erasmus+

Onderwijsinstellingen kunnen een beroep doen op de miljoenen voor onderwijsvernieuwing digitalisering, internationale samenwerking en duurzaamheid vanuit het nieuwe Europese subsidieprogramma Erasmus+. Wat moet je weten voordat je subsidie gaat aanvragen?

  1. Erasmus+ loopt van 2021 tot en met 2027. Er zijn verschillende openstellingen waarop je kunt inschrijven.
  2. Er is € 26,2 miljard beschikbaar voor onderwijsverbetering. Dit geld is bestemd voor projecten in en buiten Europa. Voor Nederland gaat het om tientallen miljoenen.
  3. Projecten moeten zich, om kans te maken op subsidie, richten op de thema’s Inclusief (toegankelijkheid), digitalisering en duurzaamheid.
  4. Er zijn drie kernacties waarop onderwijsinstellingen een aanvraag kunnen indienen: Individuele leermogelijkheid (KA1), Samenwerking tussen organisaties en instellingen (KA2) en Ondersteuning van beleidsontwikkeling en samenwerking (KA3). De aanvraagmomenten verschillen.
  5. Een subsidie kan worden aangevraagd door publieke of particuliere organisaties die actief zijn op het gebied van onderwijs, opleiding, jeugdzaken en sport.
  6. De financiële steun en de duur van de projecten variëren, afhankelijk van bijvoorbeeld het type project en het aantal betrokken partners.
  7. Er zijn meerdere deadlines die lek jaar terugkomen. Het is belangrijk niet blind te staren op een specifieke deadline, maar te zorgen voor een goed projectplan en begroting. Daarmee kun je dan bij de eerstvolgende mogelijkheid een aanvraag indienen.
  8. Houd rekening met de interne organisatie van het project. Is er een projectleider die de kar wil trekken? Hoe wordt de projectadministratie bijgehouden?
  9. Kies zorgvuldig internationale samenwerkingspartners en maak gebruik van bestaande netwerken.
  10. Schakel professionals in wanneer niet alle kennis in huis is, zo vergroot je de slagingskans op subsidie en het succes van het project.

Kijk voor meer informatie op onze Erasmus+ pagina of raadpleeg onze onderwijsspecialisten voor meer informatie over deadlines en projectvoorwaarden. 

Gepubliceerd op 15-04-2021