Energie besparen in uw pand of productieproces? De kans op meer fiscaal voordeel is groter dan ooit

engineering-research-1.jpg (5)

Energie besparen in uw pand of productieproces? De kans op meer fiscaal voordeel is groter dan ooit

BLOG - De Energie Investeringsaftrek (EIA), misschien wel de bekendste energiesubsidie, is dit jaar bijzonder aantrekkelijk wanneer u energievriendelijk investeert in uw pand of productieproces. Uw investering komt, in vergelijking met andere jaren, namelijk eerder in aanmerking voor fiscaal voordeel. En naast een versoepeling van de besparingsnormen kunnen ook investeringen met een relatief korte terugverdientijd nu rekenen op een fiscale aftrek van bijna 14%.

Het bedrag dat een mkb-bedrijf terug kan verdienen op een energievriendelijke investering kan oplopen van tienduizenden euro’s tot zelfs meer dan een ton. Wilt u weten voor welke investeringen de besparingsnormen gunstiger zijn geworden?

De verplichte besparingsnormen zijn voor drie categorieën verlaagd:

  • Investeringen in bedrijfsgebouwen. Denk hierbij onder meer aan installaties voor het koelen en verwarmen van uw pand, het verbeteren van de energieprestatie en het hergebruiken van warmte.
  • Energiebesparing in nieuwe of vervanging van bestaande bedrijfs- en productieprocessen. Een voorbeeld is het vervangen van (onderdelen van) het productieproces, zoals een stoomketel, voor energiezuiniger nieuwe exemplaren of uitbreiding van de productie met een nieuwe productielijn.
  • Investering in transportmiddelen. Voor dit onderdeel komen onder andere investeringen in logistieke en navigatietechnieken die het brandstofverbruik terugdringen in aanmerking.

EIA generiek of EIA specifiek?
De versoepeling van de besparingsnormen gelden dus voor de EIA-generiek, het deel van de regeling waarvoor u een berekening moet uitvoeren. Om gebruik te maken van de EIA specifiek vindt u op de Energielijst 2017 de bedrijfsmiddelen met bijbehorende eisen. Wanneer uw investering voorkomt op de Energielijst, mag u tot 55% van het aankoopbedrag aftrekken van de fiscale winst.

Wanneer uw aankoop niet matcht met de Energielijst, kunt u toch gebruik maken van de EIA door de hoogte van de energiebesparing te berekenen die u bereikt dankzij uw investering of aanpassing in uw pand of proces.

Afzetten tegen oude situatie of referentiesituatie
De energiebesparing berekent u aan de hand van een vergelijking met de oude situatie, in het geval van vervanging, of een referentiesituatie als het gaat om een uitbreiding van de capaciteit. U heeft ook een referentie nodig wanneer u een compleet nieuwe investering doet, bijvoorbeeld een nieuwe productielijn. U moet dan een vergelijkbare situatie hebben uit de markt waarmee u uw besparing kunt aantonen. Deze zijn soms lastig te vinden, zeker wanneer uw besparingssysteem innovatief is. Onze verwachting is dat door de versoepeling van de verplichte besparingsnorm deze referenties eenvoudiger te vinden zijn.

EIA of MIA/VAMIL
Een andere bekende fiscale regeling in de lijn van de EIA is de MIA/VAMIL. Deze richt zich op milieuvriendelijke investeringen. Ondernemers die hun investering terugvinden op de Milieulijst 2017 kunnen tot 36% van het aanschafbedrag aftrekken van de fiscale winst. Belangrijke onderdelen van de MIA/VAMIL dit jaar zijn: recycling, rijden op elektriciteit, (afval)scheidingsinstallaties, mobiele koelinstallaties en geluidsdemping.

EIA of MIA/VAMIL benutten?
Wanneer uw investering voorkomt op de Energie- of Milieulijst is het eenvoudig de EIA of MIA/VAMIL te benutten. Maar als u een berekening moet uitvoeren voor de EIA of MIA-generiek is het ingewikkelder. Het berekenen van de exacte besparing ten aanzien van de oude of van een referentiesituatie is soms een lastige klus. Toch is het in veel gevallen heel nuttig wel naar het generieke onderdeel te kijken. Zelfs wanneer uw investering op een van de lijsten voorkomt, want bij een generieke aanvraag komt vaak een groter deel van uw investering in aanmerking.

EIA Generiek levert soms meer op
Als consultant heb ik meerdere keren meegemaakt dat we voor een klant via de specifieke codes niet de hele investering onder de EIA konden laten vallen, en via de generieke code wel. Dit scheelde in veel gevallen tienduizenden euro’s fiscaal voordeel voor de klant. Ook wanneer u een externe deskundige inschakelt voor het voltooien van de berekening heeft u uw geld snel verdiend.

Gepubliceerd op 03-01-2017