Eigen foundation trend onder topsporters. Komt u in aanmerking voor hun steun?

balls-60246_1920-1.jpg (1)

Eigen foundation trend onder topsporters. Komt u in aanmerking voor hun steun?

BLOG - Eind vorige maand hadden we het al even over profvoetballer Gregory van der Wiel die samen met investeerder Keadyn het investeringsfonds ‘Block Party’ heeft gelanceerd. Van der Wiel mag dan wel de eerste bekende Nederlander zijn die een investeringsfonds begint, hij is zeker niet de enige BN’er die zijn naam verbindt aan een foundation waar kan worden aangeklopt voor financiering. Het hebben van een eigen foundation lijkt overigens wel voornamelijk een trend te zijn onder (oud)topsporters, en dan met name onder voetballers. Zij lijken, in navolging van wijlen Johan Cruijff die in 1997 de Johan Cruijff Foundation heeft opgericht, graag iets terug te willen doen voor de maatschappij met hun verdiende miljoenen.

Hieronder een greep uit de lijst van bekende sporters met een eigen foundation:

 • Dirk Kuyt Foundation
  De Dirk Kuyt Foundation, van de dit jaar gestopte profvoetballer Dirk Kuyt, ondersteunt en (mede) organiseert sportevenementen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Dit doet de foundation in samenwerking met sportbonden, stichtingen, verenigingen en vrijwilligers waarbij de foundation een financiële en/of organisatorische bijdrage biedt om sportstimulerende projecten te kunnen realiseren. De Dirk Kuyt Foundation richt zich op alle aangepaste sporten. Van G-voetbal tot zeilen en van rolstoeltennis tot biljarten voor mensen met Parkinson.
 • Dorian Foundation
  De Dorian Foundation, opgericht door tweevoudig olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe, heeft tot doel steun en middelen te verlenen aan talentvolle sporters van wie de ontwikkeling als sporter wordt beperkt door de regio waarin zij wonen. Voor sporters die onderweg zijn naar een volgende of een nieuwe topprestatie. Met andere woorden: de Dorian Foundation ondersteunt topsporttalenten in de opbouwfase van hun carrière, en kan deze sporters ondersteunen met financiële middelen en/of met advies op het gebied van het optimaliseren van hun topsportproces.
 • Klaas-Jan Huntelaar Foundation
  Met de Klaas-Jan Huntelaar Foundation wil profvoetballer Klaas-Jan Huntelaar amateurvoetbalverenigingen met maatschappelijke projecten steunen. De voetballer wil jongeren binnen het amateurvoetbal helpen om zich bewust te worden van de kracht van samenwerking. Met de foundation wil hij ze uitdagen na te denken over allerlei dingen waardoor hun club nog beter wordt.
 • Krajicek Foundation
  De Krajicek Foundation, van voormalig tennisspeler Richard Krajicek, is een sportfoundation die kinderen en jongeren in aandachtswijken intensief begeleidt en motiveert om dicht bij huis - met elkaar - te spelen en te sporten. De foundation wil haar doel bereiken door het aanleggen van playgrounds. Daarnaast heeft de foundation een Scholarshipprogamma bedacht om buurtbewoners bij de playgrounds te betrekken en kinderen te stimuleren: studiebeurzen voor gemotiveerde jongeren uit de wijk (zogeheten Scholarshippers) in ruil voor 100 uur vrijwillige inzet op hun Krajicek Playground.
 • Edwin van der Sar Foundation
  De Edwin van der Sar Foundation, opgericht door voormalig profvoetballer Edwin van der Sar, realiseert projecten ter ondersteuning van mensen met hersenletsel op het gebied van revalidatie, participatie en preventie. De foundation is een stimulerende en verbindende factor tussen diverse partijen; patiënten, revalidatiecentra, ziekenhuizen, woon-zorglocaties, verzekeraars, et cetera.
Gepubliceerd op 07-08-2017