Eerste resultaten nieuwe WBSO op Prinsjesdag bekend, wat is uw ervaring?

glazen-koets-1.jpg (1)

Eerste resultaten nieuwe WBSO op Prinsjesdag bekend, wat is uw ervaring?

BLOG - De eerste resultaten van de nieuwe WSBO, samengevoegd met de RDA, worden op Prinsjesdag bekend gemaakt. De regeling is vanaf 1 januari dit jaar actief. Er was voorafgaand aan de invoering veel over de samenvoeging te doen. Vooral multinationals met dochterondernemingen in het buitenland en kleine bedrijven zouden nadeel ondervinden van de integratie. Volgens Matthijs Jansen, Teamleider Fiscaal van Vindsubsidies, zijn dit incidenten. Wij zijn ook benieuwd naar uw ervaring!

De meeste van onze klanten zijn tevreden met de samengevoegde regeling. Ze merken nu maandelijks een grotere aftrekpost in de loonheffing, dus een betere cashflow. In de oude regeling zag je pas achteraf het voordeel en dan nog verstopt in de jaarrekening en VPB aangifte. Bij een aantal klanten met weinig personeel en incidentele grote R&D-investeringen, komt het voor dat het voordeel niet kan worden verrekend. Dat zijn echter incidenten.

Veel voordeel voor ICT-bedrijven
ICT- ondernemers hebben veel voordeel van de wijziging. Zij hebben meestal geen hoge investeringen, dus profiteren nu optimaal van het forfait.

Nadelen
Een nadeel van de huidige regeling is wel dat je niet kunt switchen van ‘forfait’ naar ‘kosten en uitgaven’ in hetzelfde kalenderjaar (en vice versa). Bij een aantal klanten pakt dat nadelig uit.

Een ander probleem dat we horen in de markt, is dat de beoordeling van een WBSO inclusief kosten en uitgaven langer duurt. Vorig jaar werd er een aparte WBSO-beschikking verstuurd en een aantal weken tot maanden later de RDA (langere beoordeling). Nu wordt er maar één beschikking verstuurd zodat bedrijven soms maanden moeten wachten om de WBSO toe te kunnen passen.

Aanvankelijk was de bedoeling van de integratie van de Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Research en Development Aftrek (RDA) dat het voor bedrijven eenvoudiger wordt om te profiteren van belastingvoordelen voor onderzoek en ontwikkeling. De WBSO verlaagt de loonbelasting en de sociale premies die bedrijven afdragen voor R&D-personeel. Uitgaven voor de bouw van laboratoria en de aanschaf van onderzoeksapparatuur kunnen op hun beurt met de RDA deels worden afgetrokken van de inkomsten- of winstbelasting. Omdat sommige ondernemers te weinig winst maken om hun materiele R&D-kosten te kunnen aftrekken, is de regeling samengevoegd in de WBSO zodat vanaf dit jaar ook deze materiele kosten kunnen worden verrekend met de loonheffing.

Kritiek vooraf
De kritiek vooraf was dat er nieuwe ‘verzilveringsproblemen’ zouden ontstaan voor zowel grote als kleine ondernemers. Zo zouden grote ondernemers last kunnen hebben van het feit dat er R&D-kosten worden gemaakt door dochterbedrijven, bijvoorbeeld in de lage loonlanden, die te weinig loonheffing afdragen. En zijn er ook kleine bedrijven, zoals veel start-ups, met weinig medewerkers in dienst die dus ook te weinig loonbelasting betalen om volop van de WBSO te kunnen profiteren.

Maar in de praktijk lijkt dit dus mee te vallen. Op Prinsjesdag worden de eerste resultaten van de nieuwe WBSO bekend gemaakt. Vindsubsidies houdt deze dag, en de periode ervoor en erna, uiteraard al het subsidie- en fiscaal gerelateerde nieuws voor u in de gaten. Abonnees van onze database ontvangen in de dagen na Prinsjesdag alle beschikbare informatie over nieuwe en gewijzigde regelingen in de begroting voor 2017.

Uw ervaring met de nieuwe WBSO?
Tot slot zijn wij benieuwd naar uw ervaring met de nieuwe WBSO. Laat uw reactie achter of stuur een mail naar info@vindsubsidies.nl.

Teamleider Fiscaal Vindsubsidies Matthijs Jansen

 

 

Gepubliceerd op 15-09-2016